Competitive Exams: Library & Information Science MCQs (Practice-Test 11 of 25)

  1. The Dewey Decimal Classification divides human knowledge into

    1. 10 basic categories.

    2. 100 basic categories.

    3. 1000 basic categories.

    4. 10000 basic categories.

    Answer: a

  2. Call Number of a Book Means

    1. Book Number

    2. Class Number

    3. Both a and b are true

    4. None of the above

    Answer: c

  3. Accession Number means

    1. Call Number of a book

    2. Unique Number for a book inside a particular library.

    3. Book Number

    4. Class number

    Answer: b

  4. How many digits have in the ISSN

    1. 10

    2. 8

    3. 13

    4. 15

    Answer: b

  5. Main use of Shelf list is

    1. Cataloging

    2. Circulation

    3. Stock Verification

    4. Book Selection

    Answer: c

  6. Posting the right person at the right place is called ________

    1. Recruitment

    2. Coaching

    3. Deployment

    4. Induction

    Answer: a

  7. TQM is a system of continuous improvement employing participative management and centered on needs of the ________

    1. Customers

    2. Staff

    3. Organization

    4. Government

    Answer: c

  8. Financial support given to libraries are of two types-Recurring

    1. Ad-hoc

    2. Endowments

    3. Annual

    4. Non-recurring

    Answer: b

  9. Principle of maximum aggregate benefit is concerned with__

    1. Growth of library

    2. Library use

    3. Library service

    4. Library fee

    Answer: c

  10. ___ takes items of expenditure for libraries as the working data for allocation of funds.

    1. Method of details

    2. Per capita method

    3. Principle of economy

    4. Library budget

    Answer: d