Competitive Exams: Library & Information Science MCQs (Practice_Test 21 of 25)

Get top class preparation for competitive exams right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

  1. Article published in research journal are …
    1. Reference sources
    2. Secondary sources
    3. Primary sources
    4. Tertiary sources

    Answer: c

  2. What is the Thesaurus?
    1. A collection of selected terminology
    2. Synonymous terms
    3. List of words
    4. All of the above

    Answer: d

  3. What is a Patent?
    1. An agreement to the Government
    2. Document of the library
    3. An agreement between the inventor and the Government
    4. An agreement between library and Publisher

    Answer: c

  4. World of learning is a what source of information
    1. Primary source
    2. Documentary source
    3. Secondary source
    4. Tertiary source

    Answer: c

  5. Facts of File is weekly digest of
    1. Indian events
    2. American events
    3. World events
    4. England events

    Answer: c

  6. Compton year book contains
    1. Political events
    2. Cultural events
    3. Outstanding events
    4. Economic events

    Answer: c

  7. Online Europa year book has coverage since
    1. 1965
    2. 1975
    3. 1984
    4. 1985

    Answer: d

  8. Which of the following is a specialized information organization online tool?
    1. Mamma
    2. Dogpile
    3. Vivisimo
    4. Entireweb

    Answer: c

  9. Research periodicals are which category of sources?
    1. Primary
    2. Secondary
    3. Tertiary
    4. Non documentary.

    Answer: a

  10. Reference sources are those
    1. Which are large in size?
    2. Which are read at home easily?
    3. Which used to obtain particular information?
    4. Which are costly?

    Answer: c

Developed by: