Competitive Exams: Library & Information Science MCQs (Practice_Test 23 of 25)

Get unlimited access to the best preparation resource for competitive exams : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

  1. What is the suitable reference sources to know about the information of a particular place?
    1. Directory
    2. Gazetteer
    3. Encyclopedia
    4. Year book

    Answer: b

  2. What is the suitable reference sources to find out the list of historical monuments of Delhi?
    1. Atlas
    2. Gazetteer
    3. Guide book
    4. Globe

    Answer: c

  3. What is world of learning?
    1. Directory
    2. Encyclopedia
    3. Dictionary
    4. Year book

    Answer: a

  4. What do you call a collection of maps, tables, charts, etc.
    1. Globe
    2. Gazetteer
    3. Atlas
    4. Map

    Answer: c

  5. How many volumes Micropaedia of new Encyclopedia Britannica is published?
    1. 2
    2. 10
    3. 11
    4. 12

    Answer: c

  6. Encyclopedia Americana consists of
    1. 20 Volumes
    2. 25 Volumes
    3. 28 Volumes
    4. 30 Volumes

    Answer: d

  7. Which of the following are not the secondary sources?
    1. Encyclopedia
    2. Digest
    3. Thesis
    4. Text book

    Answer: c

  8. What is the publication frequency of books in print?
    1. Monthly
    2. Weekly
    3. Annually
    4. Quarterly

    Answer: c

  9. What is National bibliography?
    1. List of books of National Library
    2. List of books published in a particular Nation
    3. List of books written by National government
    4. List of books on a nation

    Answer: b

  10. What is the frequency of INB?
    1. Quarterly
    2. Monthly
    3. Weekly
    4. Annual

    Answer: b

Developed by: