Library Science Multiple Choice Questions Library Information Systems Library Management, Cataloguing Part 1

Get unlimited access to the best preparation resource for competitive exams : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

1. Research is

A. an activity to discover truth and to add new knowledge

B. the knowledge acquired by observation

C. the nature of an experiment

D. none of the above

Answer: A

2. The benefit/s of the Research is/are

A. research contribute to material adromcemat of society

B. research in hances faculty development of individual researches

C. both of above

D. none of above

Answer: C

3. Librarian must know the process of research because

A. the librarian have to guide the readers or users of the library-

B. the library is a storehouse books and documents

C. both of above

D. none of above

Answer: A

4. The basic purpose of undertaking any research work is

A. to discover the truth

B. to update the knowledge of understanding of a concerned subject

C. to give positiveness in the assertion in matter of opinion

D. all the above

Answer: B

5. Research Methodology means

A. a system of methods used for collecting data, information for the solution of problems identified for investigation

B. a nature of an experiment, trial or attempt made or done provisionally

C. the science of method

D. all the above

Answer: A

6. Which is a wrong statement?

A. Basic research is defined as pure research

B. Applied research is pragmatic research

C. science of method is methodology

D. The Librarian should not have the knowledge of the process of research

Answer: D

7. Dogmatism is

A. the process of tentative research

B. the object to rationalize research

C. the science of method

D. positiveness in the assertion in matters of opinion

Answer: D

8. Match the following:

Match the Following
Match AMatch B
(a) Science1. Knowledge acquired by observation and testing of facts
(b) Truth2. Brief agreement with reality
(c) Objective3. It is rationalistic unbiased
(d) Social research4. Any research activity which directly deal with human beings in the context of the society
(e) Research Methodology

Codes:

A. (a) -1, (b) -2, (c) - 3, (d) - 4, (e) -

B. (a) -, (b) - 1, (c) - 2, (d) - 3, (e) -4

C. (a) -1, (b) -, (c) - 2, (d) - 3, (e) -4

D. (a) -1, (b) - 2, (c) -, (d) - 3, (e) -4

Answer: A

9. The purpose/s of applied research is/are

A. directly at solving practical problems

B. the discovery of new knowledge that can be Utilised immediately in real work situations

C. both of above

D. none of above

Answer: C

10. Research method/s is/are

A. census method & sampling

B. observation & interview method

C. schedule & questionnaire method

D. all of these

Answer: D

11. Which is the comprehensive method of research?

A. Questionnaire method

B. Census method

C. Schedule method

D. Interview method

Answer: B

12. The method by which all the units of universe of research are surveyed and investigated is

A. Sampling method

B. Census method

C. Interview method

D. Schedule method

Answer: B

13. The method in which only chosen units of the universe of the research are surveyed is

A. Interview method

B. Sampling method

C. Observation method

D. any of these

Answer: B

14. Which is of the following method implies personal meetings and discussions between the researchers and the persons living in the area or society chosen for research?

A. Interview method

B. Schedule method

C. Questionnaire method

D. any of these

Answer: A

15. Which methods are used to elicit data & information from the respondents on the basis of a properly wooded, arranged, codified & duly pretested?

A. Interview & Schedule method

B. Schedule & Questionnaire method

C. Questionnaire & Census method

D. None of the above

Answer: B

16. Preparation of the periodical report on the livestock including the mankind of a country is an example of

A. Sampling method

B. Census method

C. Questionnaire method

D. Interview method

Answer: B

17. Which is not a prominent research centres in India?

A. CSIR

B. ICSSR

C. ICHR

D. NISCAIR

Answer: D

Developed by: