Library Science Multiple Choice Questions Library Information Systems Library Management, Cataloguing Part 10

Get unlimited access to the best preparation resource for competitive exams : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

19. Which association prepared a feasibility report for CALIBNET?

A. NISCAIR

B. NASSDOC

C. NISSAT

D. NIC

Answer: C

20. The process of supplying the relevant documents on a specific topic to the user

is —

A. Indexing Service

B. Literature Supply

C. Abstracting Services

D. Document Delivery Service

Answer: D

21. Which is considered as the image, status culture or practice of an occupation?

A. Professional ethics

B. library staff

C. Library standards

D. Library motivation

Answer: A

22. Which one was founded in 1933?

A. Information Service Society

B. Indian Library Association

C. Association for Government Libraries

D. Union Public Services Commission

Answer: B

23. P. V. Verghese Prize is awarded by Indian Library Association for —

A. Best Library

B. Best Service

C. Best Article

D. Best Book

Answer: C

24. Directory of Special & Research Libraries in India was brought in 1985 by —

A. INSP

B. NASSDOC

C. FID

D. IASLIC

Answer: D

25. The headquarters of American Library Association is at —

A. Chicago

B. Hague

C. New York

D. California

Answer: A

26. Journal of Librarianship is published by-

A. ASIS

B. The Library Association

C. ILA

D. ALA

Answer: B

27. “Federation of International Documentation” was founded by —

A. Paul Otlet

B. Henri La Fontaine

C. Both of these

D. S. Maitrayee

Answer: D

28. The headquarter of IFLA is located at —

A. California

B. Sydney

C. Paris

D. The Hague

Answer: D

29. Which association sponsored AGRIS?

A. FAO

B. UNO

C. ICAR

D. NASSDOC

Answer: A

30. Which institution is a spectral centre of NISSAT in marine science?

A. Central Maritime Institute

B. National Maritime Institute, New Delhi

C. Nation Institute of Archaeology & Museology, N. Delhi

D. National Institute of Oceanography, Goa.

Answer: D

Developed by: