Library Science Multiple Choice Questions Library Information Systems Library Management, Cataloguing Part 11

Get unlimited access to the best preparation resource for competitive exams : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

31. Ranganathan՚s five Laws of Library Science are a set of norms for good —

A. Librarianship

B. Documentation

C. Information System

D. Information Service

Answer: A

32. The second law of Library Science emphasises on -

A. Currency of library service

B. Democratization of library service

C. Dissemination of library service

D. Aristocracy of library service

Answer: B

33. According to which Law of Library Science “Library grows & grows endlessly” ?

A. First

B. Second

C. Fifth

D. Third

Answer: C

34. The acronym for Association for Information Management is —

A. IAMA

B. AFIM

C. AIM

D. ASXIB

Answer: D

35. NAPLIS was prepared by —

A. Department of Information Technology

B. Department of Education

C. Department of Culture

D. None of the above

Answer: A

36. Librarian of Library of Congress is appointed by —

A. President of L. C.

B. President of USA

C. Chairmain, Parliamentary Council

D. Any of the above.

Answer: B

37. Building a good image of the library & information profession in society

contributes to professional ethics in —

A. Public Library staff

B. library service

C. Librarianship

D. Library management

Answer: C

38. The Library Association is involved in promoting library interests in —

A. Canada

B. Australia

C. India

D. Great Britain

Answer: D

39. Indian Library Association has created a database of libraries is —

A. NALANDA

B. SOUL

C. OASIS

D. ISIS

Answer: A

40. American Library Association has started an award for creative professional

achievement, which is —

A. Grogan Award

B. Melvil Dewey Award

C. E. P. Dutton Award

D. Melvil Calvin Award

Answer: B

41. ASLIB՚s Headquarters is located at —

A. Rome

B. Paris

C. London

D. Washington

Answer: C

Developed by: