Library Science Multiple Choice Questions Library Information Systems Library Management, Cataloguing Part 13

Get unlimited access to the best preparation resource for competitive exams : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

53. Which is the networking software based on BASIS plus which can accommodate and retrieve millions of bibliographic & full text records was developed by DELHET itself?

A. DBLSIS

B. HYPERIS

C. AGRIS

D. IIC

Answer: A

54. INFLIBNET programme was the concept of —

A. Prof. Yash Pal

B. Prof. B. N. Shina

C. Prof. S. R. Ranganathan

D. Dr. R. R. Shaw

Answer: A

55. The service/s that are rendered by INFLIBNET is/are —

A. Catalogue based services

B. Database services & Communication based services

C. Document supply services

D. All of the above

Answer: D

56. Which is not an objective of INFLIBNET?

A. to establish gateways for on-line accessing of information

B. to Optimise information resource utilisation through resource sharing

C. to evolve national network of libraries.

D. reference, legal and maintenance services

Answer: D

57. The communication-based service/s of INFLIBNET is/are —

A. Referral services & e-mail services

B. Academic Communication

C. Bulletin board

D. All of the above

Answer: D

58. The main important achievement/s of INFLIBNET from 1988 to 2003 is/are —

A. Compilation of Union Catalogue (machine-readable) with 7500 records

B. Database of these and dissertation with 1 lakh records

C. Serial database which contains about 550,000 records

D. All of the above

Answer: D

59. Who was the chairman of INFLIBNET Review Committee?

A. Dr. S. Venkateswaran

B. Dr. S. K. Ranganathan

C. Prof. S. S. Sinha

D. Dr. S. Seshwari

Answer: A

60. Calcutta Library Network (CALIBNET) was sponsored by —

A. CMC Ltd.

B. NISSAT

C. MAITRAYEE

D. None of the above

Answer: B

61. The process of supplying the relevant documents on a specific topic to the user —

A. Electronic mail

B. Document Delivery Service

C. OPAC

D. Resource sharing

Answer: C

62. The reason/s for library legislation is/are -

A. it will maintain standards in library service

B. it will provide a steady & permanent source of finance

C. it will constitute a proper administrative and supervisory body with executive powers

D. All of the above

Answer: D

63. A Public Library is the —

A. “People՚s University”

B. Institution of Nation

C. “Adhoc University”

D. All of the above

Answer: A

Developed by: