Library Science Multiple Choice Questions Library Information Systems Library Management, Cataloguing Part 14

Get unlimited access to the best preparation resource for competitive exams : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

64. According to the Library Legislation of India, who is the Director of Public Libraries?

A. President of India

B. Chief Executive at State Level.

C. Chief Minister

D. Governor of state

Answer: B

65. The salient features of Model Union Libraries Act is/are —

A. Constitution of a National Library Authority

B. National Copyright Library

C. Constitution of a National Library Fund

D. All of the above

Answer: D

66. Who initiated the Model Library Act during All Asia Educational Conference held at Varanasi in 1930?

A. Dr. S. R. Ranganathan

B. Sir Morris

C. Lord Curzon

D. Dr. S. Sheshgiri

Answer: A

67. National seminar on Library Legislation held in 1990 at —

A. New Delhi

B. Kolkata

C. Chennai

D. Mumbai

Answer: A

68. Model Library & Information Services Act was drafted by —

A. Dr. S. R. Ranganathan

B. Dr. S. Sheshgiri

C. Dr. Venkatapaiah

D. Prof. Yashpal

Answer: C

69. A document prepared for the guidance to prepare a Bill for placing before the Assembly is —

A. Act

B. Patent

C. Nodes

D. Model Bills

Answer: D

70. How many states presently in India have library legislation?

A. 11

B. 12

C. 13

D. 27

Answer: A

71. The Library Legislation should take care of the following point/s —

A. Accessibility of information to all sections of the people and provision of finances and the modus operandi for expenditure.

B. Arrangement of a reporting system of the activities of various public libraries.

C. An establishment of institutional network to provide care & preserver documents.

D. All of above

Answer: D

72. The Madras Public Libraries Act was enacted in the year —

A. 1948

B. 1960

C. 1965

D. 1933

Answer: A

73. The first amendment of Andhra Pradesh Public Libraries Act, 1960 was done in —

A. 1964

B. 1969

C. 1987

D. 1989

Answer: A

74. The important feature/s of Karnataka Public Libraries Act, 1965 is/are —

A. Constitution of Local Library Authorities for the cities & districts

B. Provision for creating an independent Department of Public Libraries, with

a professional as its head

C. Provision for Copyright Collection of state

D. All of the above

Answer: D

Developed by: