Library Science Multiple Choice Questions Library Information Systems Library Management, Cataloguing Part 15

Get unlimited access to the best preparation resource for competitive exams : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

75. Maharashtra Public Libraries Act was enacted in —

A. 1960

B. 1964

C. 1967

D. 1970

Answer: C

76. Goa Public Libraries Act was enacted in —

A. 1989

B. 1992

C. 1993

D. 1994

Answer: D

77. Manipur Public Libraries Act was enacted in —

A. 1980

B. 1988

C. 1992

D. 1933

Answer: B

78. Which states՚ Public Libraries Act is a unique and famous for its democratic & more decentralized pattern?

A. Goa

B. Pondicherry

C. Kerala

D. Manipur

Answer: C

79. Haryana Public Libraries Act was enacted in the year —

A. 1989

B. 1994

C. 1992

D. 1988

Answer: A

80. Which states levy library cess on either property tax or house tax?

A. Goa

B. Mizoram

C. West Bengal

D. Haryana

Answer: D

81. Which state has largest number of libraries?

A. Maharashtra

B. Tamil Nadu

C. West Bengal

D. Andhra Pradesh

Answer: A

82. The helpful factor/s of Library Cess is/are —

A. Library Cess makes it imperative on the government to actively consider the establishment and maintenance of libraries

B. The provision for library cess has a greater impact as a democratic right of citizens to contribute to the development as well as to get access to library facilities

C. It gives provision for financial management

D. A & B only

Answer: D

83. Which state՚s entire technical staff of the public libraries comes under the cadre of “Library Service” ?

A. Karnataka

B. New Delhi

C. West Bengal

D. Manipur

Answer: A

84. Which state has largest number of readers of public libraries?

A. West Bengal

B. Karnataka

C. Tamil Nadu

D. Madhya Pradesh

Answer: B

85. The first conference of Indian Library Association was organised —

A. on October 13,1933

B. in 1976

C. on September 12,1933

D. in 1971

Answer: C

Developed by: