Library Science Multiple Choice Questions Library Information Systems Library Management, Cataloguing Part 16

Get unlimited access to the best preparation resource for competitive exams : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

86. Library Legislation was firstly enacted in the state —

A. Delhi

B. Goa

C. Kolkata

D. Chennai

Answer: D

87. Dr. S. R. Ranganathan completed his librarianship studies at —

A. University of London in 1924

B. University of Annamalai in 1924

C. University of Madras in 1933

D. University of London in 1933

Answer: A

88. Which is not an implication of fourth law of library science?

A. Location of library

B. Staff of Library

C. Cataloguing

D. A & B only

Answer: D

89. Which is an implication of Vth law of library science?

A. Book Stock

B. Readers

C. Modernization

D. All of these

Answer: D

90. The criteria fulfilled by a librarian to deem librarianship as profession is —

A. service orientation

B. Expertise in tools & technique

C. Altruistic motivation & self-motivation

D. All of the above

Answer: D

91. Indian Association of Special Libraries & Information Centre (IASLIC) was founded in 1955. Its headquarters is located at —

A. Delhi

B. Kolkata

C. Chennai

D. Mumbai

Answer: B

92. NALANDA is a database of libraries, containing —

A. Academic Libraries

B. Public Libraries

C. Special Libraries

D. All of the above

Answer: D

93. ASLIB is —

A. Association for special Libraries & Information Bureau

B. Association for School Libraries Information Bureau.

C. Academic & Special libraries Information Branch

D. Academic & School Libraries & Information Branch

Answer: A

94. Which international association promote international contact among library associations & librarians?

A. International Federation of Library Association & Institution

B. International Federation of Documentation

C. UNESCO (NISCAIR)

D. RRRLF

Answer: A

95. Which was founded by International Institute of Bibliography in 1895?

A. IFLA

B. FID

C. UNESCO

D. UGC

Answer: A

96. Which association was founded by Department of Culture, Govt. of India in May 1972?

A. University Grants Commission

B. Raja Ram Mohan Roy Library Foundation

C. INSDOC (NISCAIR)

D. DRDO

Answer: B

97. International Nuclear Information System (INIS) founded in 1970. Its headquarters is at —

A. Mysore

B. Chicago

C. Vienna

D. Hague

Answer: C

Developed by: