Library Science Multiple Choice Questions Library Information Systems Library Management, Cataloguing Part 19

Get unlimited access to the best preparation resource for competitive exams : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

18. Colon Classification was a rigidly faceted scheme before —

A. 4th edition

B. 5th edition

C. 6th edition

D. 7th edition

Answer: D

19. The four canons of which plane deal with the language & terminology aspects in a

scheme of classification?

A. Idea

B. Verbal

C. Practical

D. Notational

Answer: D

20. This arrangement helps bring together on the shelves documents on one & the same subject followed by those of related subjects is —

A. Title

B. Author

C. Subject

D. Publisher

Answer: C

21. Which sequence of subjects facilitates readers not only in getting documents but also helps them know the strength & weakness of the collection?

A. Filiatory

B. Helpful

C. Parallel

D. Evolutionary

Answer: C

22. It is the ordinal number which fixes the place of a document in a library relative to other documents having the same class number —

A. Accession number

B. Year Number

C. Book Number

D. Call Number

Answer: D

23. The amount of literature published or likely to be published on a subject is —

A. literary warrant

B. users warrant

C. collocation

D. dilatory sequence

Answer: A

24. The total number of indicator digits used in the notational system of the 7th edition of Colon Classification is —

A. six (6)

B. fourteen (14)

C. sixty (60)

D. seventy-four (74)

Answer: B

25. Who is referred to as the first “grammarion of library classification” ?

A. W. C. B. Sayers

B. E. W. Hulme

C. S. R. Ranganathan

D. E. C. Richardson

Answer: A

26. Which theory is a theory of library classification capable of carving out a methodology for the design of a scheme for library classification?

A. Dynamic

B. Descriptive

C. General

D. Special

Answer: A

27. Subject Classification by J. D. Brown is an example of —

A. faceted classification

B. freely-faceted classification

C. fully-faceted classification

D. freely faceted analytico-synthetic

Answer: B

28. Colon Classification is an excellent example of —

A. fully faceted classification

B. enumerative

C. rigidly faceted

D. freely faceted analytico-synthetic

Answer: D

Developed by: