Library Science Multiple Choice Questions Library Information Systems Library Management, Cataloguing Part 20

Get unlimited access to the best preparation resource for competitive exams : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

29. Which Classification system is a very detailed, minutely divided classification,

developed for a smaller area of knowledge?

A. General

B. Special

C. Broad

D. Unique

Answer: D

30. Who developed U. D. C. in 1895 taking D. D. C as its base?

A. Paul Otlet & Henri Fontaine

B. Dewey & Sayers

C. Richardson & Hulme

D. None of the above

Answer: A

31. Library of Congress Classification is based upon —

A. collocation

B. APUPA pattern

C. users warrant

D. literary warrant

Answer: D

32. In the Broad System of Ordering (BSO) only the punctuation marks hypen (-) & ________ are used.

A. comma (,)

B. semi colon (;)

C. colon (:)

D. dot (.)

Answer: A

33. The Broad System of Ordering was designed as a switching language in the year —

A. 1876

B. 1933

C. 1950

D. 1977

Answer: D

34. The process of division or splitting or breaking up into parts is —

A. fission

B. fusion

C. distillation

D. clustering

Answer: A

35. Astrophysics, Astrochemistry, Biophysics etc. are some examples of ________ mode of formation of subjects.

A. fusion

B. fission

C. clustering

D. distillation

Answer: A

36. These are certain assumptions which are helpful in carrying out the process of classification —

A. Mnemonics

B. Postulates

C. Facets

D. Isolates

Answer: A

37. The title that results from the analysed title by re-arrangement the Kernel terms on the basis of the postulates & principles governing the sequence —

A. Raw title

B. Kernal title

C. Expressive title

D. Transformed title

Answer: B

38. The approach is a method of subject structuring.

A. title

B. author

C. systems

D. subject

Answer: A

39. Isolates such as density, quality, intensity are regarded as manifestations of —

A. matter fundamental category

B. energy fundamental category

C. property fundamental category

D. personality fundamental category

Answer: C

Developed by: