Library Science Multiple Choice Questions Library Information Systems Library Management, Cataloguing Part 22

Get unlimited access to the best preparation resource for competitive exams : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

51. The word “Catalogue” has been derived from the Greek expression —

A. cata logus

B. kata logos

C. keta logus

D. cata logos

Answer: B

52. It is a date-wise record of a library of reading and reference materials acquired by a library either by purchase, exchange or through gift —

A. self-list

B. accession register

C. catalogue

D. bibliography

Answer: B

53. It is an inventory record of a library which records bibliographical data of items arranged exactly the way the items are arranged on the shelves of a library in various rooms, halls or floors —

A. Book list

B. Accession list

C. Catalogue

D. Self-list

Answer: D

54. The first edition of Ranganathan՚s Classified Catalogue Code appeared in —

A. 1930

B. 1934

C. 1964

D. 1945

Answer: B

55. British Museum Cataloguing Rules is also known as —

A. Panizzi 91 Rules

B. Jewett՚s Rules

C. Cutter՚s Rules

D. A. A. Rules

Answer: A

56. The first part of AACR II R is denoted into how many chapters containing descriptive rules —

A. 10

B. 12

C. 13

D. 14

Answer: A

57. Loose leaf form of library catalogue is known as —

A. sheaf form

B. card form

C. visible form

D. cyclostyled form

Answer: C

58. In the 19th century the most common physical form of library catalogue was the —

A. sheaf form

B. found register form

C. printed book form

D. cyclostyled form

Answer: A

59. The microform catalogues are being used extensively since

A. 1960՚s

B. 1970՚s

C. 1980s

D. 1990՚s

Answer: B

60. Which form of library catalogue refers to the arrangement of catalogue entries in a logical and systematic order to fall into a helpful sequence for storage & retrieval?

A. Outer

B. Inner

C. Alphabetical

D. Classified

Answer: B

61. Name catalogue is almost used in —

A. U. S. A.

B. Russia

C. Germany

D. Great Britain

Answer: D

Developed by: