Library Science Multiple Choice Questions Library Information Systems Library Management, Cataloguing Part 23

Get unlimited access to the best preparation resource for competitive exams : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

62. The verbal equivalents provided for class numbers in a classified catalogue are known as —

A. feature headings

B. synonyms

C. subject headings

D. key items

Answer: A

63. The entry that enters a document under one or other of the classes other than the dominant focus or class________

A. Added

B. Subject

C. Classified

D. Cross reference

Answer: D

64. The function of a________reference is to direct the user of a catalogue from a form of the name of a person or a corporate body or the title of a work might reasonably be sought to the form that has been chosen as a name heading or a uniform title.

A. see

B. see also

C. cross

D. direct

Answer: A

65. An entry for a part of an item for which a comprehensive entry has been made is known as —

A. cross reference entry

B. analytical entry

C. see reference entry

D. see also reference

Answer: B

66. Which section in the C. C. C. records authorship or its substitute element?

A. Heading

B. Leading

C. Title

D. Author

Answer: A

67. AACR 2 was published in —

A. 1967

B. 1974

C. 1978

D. 1988

Answer: C

68. The equipment such as Chaindex & Stripdex are associated with —

A. machine readable catalogue

B. microform catalogue

C: visible index form of catalogue

D. conventional catalogue

Answer: C

69. Cataloguing-in-publication has been called a prenatal cataloguing by —

A. Pannizzi

B. Ranganathan

C. Cutter

D. Bliss

Answer: B

70. The International standard Bibliographic Description (ISBD) was first published in —

A. 1969

B. 1971

C. 1973

D. 1975

Answer: B

71. The Machine-Readable Cataloguing Project was first launched by the —

A. British Library

B. Library of Congress

C. National Library

D. NISCAIR

Answer: B

72. The classified Catalogue consists of —

A. two parts

B. three parts

C. four parts

D. five parts

Answer: A

Developed by: