Library Science Multiple Choice Questions Library Information Systems Library Management, Cataloguing Part 25

Get unlimited access to the best preparation resource for competitive exams : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

84. According to the needs of a document & needs of a particular library, how many levels description prescribes in AACR?

A. 1

B. 2

C. 3

D. 4

Answer: C

85. The list which is within its frame all bibliographic elements, which are required to describe & identify all types of materials, which are likely to appear in library collection is —

A. MARC

B. CCF

C. UNIMARC

D. ISBD (G) .

Answer: B

86. Which is a chief source of information for microforms in AACR-2R?

A. Title page

B. Container fax

C. Title frame

D. Container & label

Answer: A

87. G. M. D. is AACR-2R stands for —

A. General Material Description

B. General Material Designation

C. Geographical Material Description

D. General Monographic Designation

Answer: B

88. Cutter Number or Cutter Mark is used for —

A. Call Number

B. Book Number

C. Class Number

D. Collection Number

Answer: B

89. How many components are there in the structure of U. S. MARC format?

A. 2

B. 3

C. 4

D. 8

Answer: B

90. Which contain more than one unit concept in them & a number of terms may be used to fully describe these concepts?

A. Multi-work concept

B. Complex subject

C. Compound subject

D. Meta subject

Answer: B

91. Subject heading lists & thesauri are two types of ________ indexing language.

A. natural

B. free.

C. controlled

D. uncontrolled

Answer: C

92. The indexing system in which coordination of terms in the index descriptions are decided before any particular request is made, is known as —

A. coordinate indexing system

B. post-coordinate indexing system

C. descriptive indexing system

D. pre-coordinate indexing system

Answer: D

93. Which type of indexing model PRECIS & POPSI are?

A. Post-Coordinate

B. Pre-Coordinate

C. Natural

D. Free

Answer: A

94. Post-Coordinate Indexing Systems are also called as —

A. POPSI

B. KWIC

C. Coordinate Indexing System

D. Chain Indexing

Answer: C

Developed by: