Library Science Multiple Choice Questions Library Information Systems Library Management, Cataloguing Part 27

Get unlimited access to the best preparation resource for competitive exams : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

106. The subject that has a basic facet & one or more isolate facets —

A. Complex

B. Compound

C. Basic

D. Specific

Answer: A

107. Which sequence means placing together closely related classes?

A. Parallel

B. Alphabetical

C. Filiatory

D. Helpful

Answer: C

108. A sequence of Coordinate Classes arranged in some definite order is called

A. an arrary

B. a chain

C. a category

D. a facet

Answer: D

109. classification are contemptuously described as mark & park systems.

A. Facet

B. Enumerative

C. Freely faceted

D: Rigidly faceted

Answer: C

110. Numbers that are used in counting and in expressing measures are —

A. ordinary

B. ordinal

C. cardinal

D. indicator

Answer: C

111. In Colon Classification, the ordinal value of the digit “A” (delta) lies between the

digits —

A. X and Y

B. A and B

C. O and P

D. M and N

Answer: A

112. The total number of digits in the notational system of Colon Classification is —

A. 74

B. 60

C. 14

D. 06

Answer: B

113. The call number for a document consists of three elements namely Class Number, Book Number and

A. Collection Numbers

B. Accession Numbers

C. Serial Numbers

D. Reference Numbers

Answer: A

114. An ordinal number, which fixes the place of a subject relative to other subjects in a scheme of classification is known as —

A. Collection Number

B. Accession number

C. Call Number

D. Class Number

Answer: D

115. An ordinal number which fixes the place of a document in a library relative to the documents having the same number is known as —

A. accession number

B. collection number

C. book number

D. call number

Answer: D

116. The amount of literature published or likely to be published on a subject is known as —

A. users warrant

B. literary warrant

C. collocation

D. dilatory sequence

Answer: B

Developed by: