Library Science Multiple Choice Questions Library Information Systems Library Management, Cataloguing Part 28

Get unlimited access to the best preparation resource for competitive exams : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

117. A designer of a classification is________

A. classificationist

B. classifier

C. user

D. expert

Answer: A

118. Who published the first edition of Subject Classification in 1906?

A. W. C. B. Sayers

B. E. C. Richardson

C. J. D. Brown

D. E. W. Hulme

Answer: A

119. It is one of the basic concepts of classification, propounded by Bliss which was termed by Dr. Ranganathan as the filiatory sequence is —

A. Collocation

B. Consensus

C. Notion

D. Subordination

Answer: A

120. The book Prolegomena to Library Classification is written by ________

A. Parkhi

B. Dr. S. R. Ranganathan

C. Bhattacharya

D. Neelameghan

Answer: B

121. Which system in 1971 replaced Ranganathan՚s Chain procedure in BNB?

A. PRECIS

B. POPSI

C. COMPASS

D. KWAC

Answer: A

122. The ________ lay down the process of work in the idea plane.

A. Principles

B. Laws

C. Postulates

D. Canons

Answer: B

123. The four canons for growing universe deal with the capacity of a ________ system for admission of newly emerging classes in the scheme of classification.

A. Cataloguing

B. Classification

C. Automated

D. Notational

Answer: C

124. Ranganathan postulated that the fundamental category________ may manifest itself in one & the same subject more than once.

A. Personality

B. Matter

C. Energy

D. Time

Answer: A

125. Which edition of Colon Classification is an example of fully freely faceted scheme of classification?

A. 7th

B. 6th

C. 5th

D. 4th

Answer: B

126. The Library of Congress Classification is a purely —

A. enumerative classification

B. almost-enumerative classification

C. faceted classification

D. fully faceted classification

Answer: B

127. The Broad System of Ordering (BSO) was designed in 1977 as —

A. a switching language

B. an enumerative language

C. a dot language

D. none of these

Answer: B

Developed by: