Library Science Multiple Choice Questions Library Information Systems Library Management, Cataloguing Part 29

Get unlimited access to the best preparation resource for competitive exams : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

128. Only two punctuation marks used in —

A. B. S. O.

B. C. C.

C. L. C.

D. All of the above

Answer: A

129. The process of division or splitting or breaking up into parts is —

A. lamination

B. fission

C. fusion

D. distillation

Answer: B

130. Astrophysics, Bio-physics are the examples of —

A. fusion

B. fission

C. agglomeration

D. loose assemblage

Answer: C

131. Which form of representation is the principal basis on which information systems retrieve information?

A. Books

B. Subject

C. Collection

D. Periodicals

Answer: B

132. Which title is resulted from the analysed title by rearranging the kernel terms on the basis of the postulates & principles governing their sequence?

A. Analysed

B. Expressive

C. Raw

D. Transformed

Answer: C

133. A logical arrangement of subjects, their facets and isolates which help the arrangement & display of documents on shelves in libraries is known as —

A. Logical order

B. Helpful order

C. Classified order

D. Alphabetical order

Answer: C

134. Dr. Ranganathan suggested the Method of Residues for identification of ________ isolates in the facet analysis of a compound subject.

A. Personality

B. Matter

C. Energy

D. Time & space

Answer: D

135. In the title “Works of Shakespeare” , the basic subject is —

A. English

B. Drama

C. America

D. Literature

Answer: D

136. Which postulates state that any of the fundamental categories Personality & Matter may manifest more than once in one and the same round within a subject & similarity with Space & Time in the last round.

A. Level postulates

B. Level-cluster postulates

C. Concreteness postulates

D. First facet postulates

Answer: D

137. Which isolates represent any kind of action, mental or physical and activities of all other entities?

A. Personality

B. Energy

C. Matter

D. Space

Answer: A

138. A phase relation is the assembling together of two or more of subject & —

A. books

B. periodicals

C. isolate ideas

D. collections

Answer: C

Developed by: