Library Science Multiple Choice Questions Library Information Systems Library Management, Cataloguing Part 3

Get unlimited access to the best preparation resource for competitive exams : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

29. The criteria which are adopted to choose a sample is/are

A. sample must represent the universe

B. sample must be of adequate size and efficient

C. sample must be representative, reliable and unbiased

D. All of the above

Answer: D

30. Which of the following applies to a Universe with many strata are constructed scientifically giving due weightage to considerations of homogeneity, exclusivity and comprehensive coverage?

A. Random sampling

B. Stratified sampling

C. Representative sampling

D. Any of these

Answer: B

31. Universe can be

A. Definite and Indefinite universe

B. Real and Hypothetical universe

C. Both of above

D. None of above

Answer: C

32. The main element/s of Research design is/are

A. the problem & scope

B. purpose & limitation of study

C. Hypothesis & Methodology

D. All of these

Answer: D

33. Which is not a correct statement?

A. External & Internal criticism are unique to Historical research

B. Data for historical research are collected in the form of material evidence

C. Research design is a blue-print of the research activity

D. Null hypothesis is one of the great methods of IRS

Answer: D

34. Delphi is a

A. survey design

B. opinion for future situation

C. both of these

D. none of these

Answer: C

35. Linguistic analysis of a text is

A. Textual Criticism

B. External criticism

C. Internal Criticism

D. None of above

Answer: A

36. Match the following:

Match the Following
Match AMatch B
(a) A written or spoken statement1. Testimony
(b) Numerical values assigned to preceded pairs of positive & negative replies2. Scaling
(c) Analysis of the already existing data collected initially for some other purpose3. Secondary analysis
4. Rating scale

A. (a) -2, (b) - 3, (c) -1

B. (a) -3, (b) - 2, (c) -1

C. (a) -1, (b) - 4, (c) -3

D. (a) -2, (b) - 1, (c) -3

Answer: C

37. The selections of a panel of experts, preparation of a statement of value judgement; first round of questionnaire are the steps of

A. Content analysis

B. Delphi design

C. Comprehensive method

D. None of these

Answer: B

38. User studies and Evaluation studies are most Suitable for

A. Delphi design

B. Survey research

C. Budget research

D. Budget research

Answer: B

39. A study preceding the main study usually to check the viability of the study design is

A. Consensus opinion

B. Rating study

C. Value judgement

D. Pilot study

Answer: D

Developed by: