Library Science Multiple Choice Questions Library Information Systems Library Management, Cataloguing Part 33

Get unlimited access to the best preparation resource for competitive exams : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

172. AA Code of 1908 of Cataloguing was compiled by —

A. ALA

B. LC

C. ILA

D. None of the above

Answer: A

173. Dewey Decimal Classification given by Melvil Dewey and first published in —

A. 1876

B. 1976

C. 1934

D. 1928

Answer: A

174. Vatican Rules of Cataloguing published in —

A. 1908

B. 1852

C. 1757

D. 1927

Answer: D

175. Sheaf form of library catalogue is also known as —

A. Card form

B. Ledger form

C. Printed form

D. Loose-leaf form

Answer: C

176. How many types of entries are in CCC?

A. 3

B. 4

C. 5

D. 6

Answer: A

177. A link in pseudo chain made of a digit group forming part of a book number is —

A. Sought link

B. Pseudo link

C. Pseudo chain

D. Tracing

Answer: A

178. The AACR-2 was edited by —

A. Gorman & Winkler

B. Whittaker & Bliss

C. Andrew Brown

D. None of the above

Answer: A

179. IInd part of AACR-2 has —

A. 13 chapters

B. 6 chapters

C. 4 appendix

D. All of the above

Answer: B

180. Which filing rules had their origins in the report of a Working Party on computer filing set up by the Library Association Cataloguing and Indexing Group?

A. LC

B. ALA

C. BLAISE

D. Berghoeffer

Answer: C

181. The internationally agreed upon number given to a book is called —

A. ISBN

B. ISDN

C. ISSN

D. ISMN

Answer: A

182. C. C. F. stands for —

A. Current Classification Format

B. Current Communication Format

C. Common Communication Format

D. Common Classification Format

Answer: C

183. The Machine-Readable Cataloguing was firstly started by —

A. British Library

B. Library of Congress

C. NISCAIR

D. National Library

Answer: C

Developed by: