Library Science Multiple Choice Questions Library Information Systems Library Management, Cataloguing Part 34

Get unlimited access to the best preparation resource for competitive exams : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

184. The two prominent inner forms of catalogue are —

A. Classified & Alphabetical

B. Classified & Dictionary

C. Name & Classified

D. Alphabetical &Alphetico-based

Answer: C

185. In Ranganathan՚s classified catalogue, there are five types of entries: Main entry, Cross Reference Entry, Class Index Entry, Book Index Entry and other is —

A. Name Index

B. Title Index

C. Subject Index

D. Cross Reference Index

Answer: D

186. The 2nd edition of Cataloguing Practice published in —

A. 1945

B. 1955

C. 1975

D. 1951

Answer: D

187. Computer Aided Subject System (COMPASS) was introduced for —

A. BNB

B. C. l. P.

C. ABPR

D. INB

Answer: C

188. The first edition of CCF was first published in —

A. 1962

B. 1984

C. 1974

D. 1976

Answer: D

189. A device for searching through a fragment of the search term so that it can match related terms starting with the same terms is called as —

A. Boolean Search

B. Truncation

C. Thesaurus

D. Indexing language

Answer: A

190. Post-Coordinate Indexing System are also known as —

A. POPSI

B. KWIC

C. Chain Indexing

D. Coordinate Indexing System

Answer: A

191. The synonymous relationship between the terms is known as —

A. Hierarchial relationship

B. Genus-Species relationship

C. Associate relationship

D. Equivalence relationship

Answer: B

192. ________ contain tools which till automatically create classified listing of the resource and a search mechanism for internet resources

A. Prompt Cat

B. First search

C. ROADS

D. World Cat

Answer: A

193. The concept of Thesauro-Facet has been developed by —

A. Derek Austin

B. Dr. Ranganathan

C. Jean Alikison

D. G. Bhattacharya

Answer: C

Developed by: