Library Science Multiple Choice Questions Library Information Systems Library Management, Cataloguing Part 4

Get unlimited access to the best preparation resource for competitive exams : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

40. The main purpose/s of Exploratory studies is/are

A. to satisfy curiosity

B. to help build a set of methodology which can be used for rigorously design research

C. to make recommendation regarding the likelihood of continuing with additional research on the topic

D. all of the above

Answer: D

41. Diagnostic research design has the steps of

A. identification of a problem

B. diagnosis of the causes leading to the problem

C. formulation and recommendation of a possible solution

D. all of the above

Answer: D

42. Which is/are the example/s of diagnostic studies used in the field of Library and Information Science?

A. User behaviour in On-Line Interactive Information Retrieval Systems

B. User attitude to microforms

C. Impact of technology on Information services

D. All of the above

Answer: D

43. Experimental formulation may be

A. Panel study

B. Ex-post facto experimental design

C. Both of above

D. None of above

Answer: C

44. Which is not a correct about experimental formulation?

A. It is not more accurate and precise

B. The cause & effect relation is more clearly determined in it

C. It is an ideal method for testing a causal hypothesis

D. None of the above

Answer: A

45. Observation is the most widely used to technique of

A. Scientific investigation

B. Scientific method

C. User studies

D. Random poll method

Answer: A

46. The process of selecting example from a population to obtain empirical evidence of a contemporary nature to solve problem is

A. Survey research

B. Nature research

C. Sociometric research

D. Random research

Answer: A

47. The basic steps of data representation are

A. Coding

B. Tabulation

C. Both of these

D. None of these

Answer: C

48. The research technique for the objective systematic and quantitative description of manigest content of communications is

A. Survey design

B. Content analysis

C. Coding

D. Library survey

Answer: B

49. The measurement of integrations amongst individuals and also the institutional behaviour is

A. Sociometry

B. Bibliometry

C. Sociomatrix

D. Sampling

Answer: A

50. Sociometric scale is regarded as

A. a tool of observation

B. a instrument of observation

C. a method of interview

D. A & B both

Answer: D

Developed by: