Library Science Multiple Choice Questions Library Information Systems Library Management, Cataloguing Part 5

Get unlimited access to the best preparation resource for competitive exams : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

51. Formulation of research problems, definition and establishment of hypothesis; identification and selection of methods to be analysed are the steps of

A. Sociometry

B. Content analysis

C. Survey

D. Descriptive Survey

Answer: B

52. A good sociometric scale should have

A. Reliability & Validity

B. Simplicity & Partibility

C. Wide applicability

D. All of these

Answer: D

53. Interview is

A. research tool

B. used by contemporary researcher

C. both of these

D. None of these

Answer: C

55. The data collection technique involves

A. Interview

B. Questionnaire

C. Observation

D. All of the above

Answer: D

56. Diaries, Notebooks, Schedules, Photo-graphes and Maps are the devices of

A. Interview

B. Observation

C. Questionnaire

D. All of these

Answer: B

57. Which is a process of content analysis in Library & Information Science?

A. Context classification

B. Subject indexing

C. Study of newspaper articles

D. All of these

Answer: D

58. A collection of types having certain common features which are however sufficiently different to be distinguishable from one another is

A. Typology

B. Observation

C. Construction

D. Indexing

Answer: A

59. Which is not a correct variable of type construction polarities?

A. Ideal-Extracted

B. General-specific

C. Scientific-Historical

D. Universal-Famous

Answer: D

60. Case study method is an important technique in Library & Information Science research because

A. it is intensive in nature

B. helps in formulate hypothesis

C. very comprehensive and of immense value in making questionnaires & schedules

D. all of these

Answer: D

61. Powell (1985) has classified “Evaluative Research” into

A. Summative evaluation

B. Formative evaluation

C. Performance measurement

D. all of these

Answer: D

62. Determination of the object and reason for evaluation; setting the level of performance according to the objective and selection of technique are the steps of

A. Evaluation studies

B. Environment studies

C. Statistical Studies

D. Summative Studies

Answer: A

Developed by: