Library Science Multiple Choice Questions Library Information Systems Library Management, Cataloguing Part 7

Get unlimited access to the best preparation resource for competitive exams : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

74. Which of the technique/s is/are used to select candidates for training in Library and Information Science?

A. Inkblot tests

B. Graphic techniques

C. A & B both

D. Thomatic Appreciation test

Answer: C

75. A tentative generalization and a statement temporarily accepted as true, the validity of which remains to be tested is

A. specific study

B. Hypothesis

C. Project design

D. Interview method

Answer: B

76. The technique/s involved in delimiting the problem is/are

A. statement of the problem in a general way

B. understanding the nature of the problem

C. surveying the available literature

D. all of the above

Answer: D

77. The application of statistical techniques to economic theories is

A. Empirical

B. Econometric

C. Presumption

D. Formulation

Answer: B

78. The criteria involved in selecting a research problem is

A. clarity & unambiguity

B. empirical verification

C. experience & creativity

D. all of these

Answer: D

79. Which of the following is used to establish the validity in testing of hypothesis?

A. Defining the problem

B. Analysis of data

C. Interpretation of data

D. any of these

Answer: D

80. Which is not in the general model of the Scientific Method of Inquiry?

A. Design methodology

B. Report results

C. Analyse data

D. Catalogue use

Answer: D

81. Scientific research involves

A. Problem definition

B. Research design

C. Data collection

D. All of these

Answer: D

82. Match the following:

Match the Following
Column AMatch B
(a) The positive square root of variance1. Standard deviation
(b) Middle most observation in series2. Median
(c) Most frequent observation in series3. Mode
(d) Geometric Mean4. Middle

A. (a) - 4, (b) - 1, (c) - 2, (d) -3

B. (a) - 1, (b) - 4, (c) - 2, (d) -3

C. (a) - 1, (b) - 2, (c) - 3, (d) -4

D. (a) - 2, (b) - 1, (c) - 3, (d) -4

Answer: C

83. In the equation Y is

A. Regression coefficient

B. Variable

C. a constant

D. cyclical coefficient

Answer: A

84. The periodical fluctuation in the data, spanning less than a year is

A. secular trend

B. seasonal variation

C. cyclical variation

D. all of these

Answer: B

Developed by: