Business Administration Paper – 2004 Solved MCQs Competitive Exams Set 2

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor. com

(13) If a manufacturer gives a 30 percent discount to retailers and a 10 percent discount to wholesalers, which type of discount is being given?

(a) Quantity

(b) Cash

(c) Functional (also called trade discount)

(d) Seasonal

Answer: (c)

(14) Publicity differs from advertising in as much as:

(a) It is directed at large numbers of consumers.

(b) Its message is of a non-personal nature.

(c) It is carried by the mass media.

(d) It is a non paid Form of reaching the public.

Answer: (d)

(15) In which stage of the PLC are promotion expenses per product item usually highest?

(a) Introduction

(b) Growth

(c) Maturity

(d) Decline

Answer: (a)

(16) Which of the following is not a disadvantage of using a Committee?

(a) High cost in time and money

(b) Splitting responsibility

(c) Group deliberation and judgment

(d) Compromise decisions

Answer: (c)

(17) Identify the Organization established by our Federal government to regulate security markets:

(a) SBP

(b) SEC

(c) NAB

(d) NFC

Answer: (b)

(18) If the credit terms are 2/10, net 30 and the amount of invoice is ₹ 4000, how much is the discount if the invoice is paid in 20 days?

(For example, the term 2/10, net 30 allows a customer to deduct 2 % of the net amount owed if the customer pays within 10 days of the invoice date. If a customer does not pay within the discount period of 10 days, the net purchase amount (without the discount) is due 30 days after the invoice date.)

(a) Zero

(b) ₹ 30

(c) ₹ 60

(d) ₹ 120

Answer: (a)

(19) Which of the following is not part of the promotion-mix?

(a) Public relations

(b) Product planning

(c) Personal selling

(d) Advertising

Answer: (b)

(20) Selling activities include:

(a) Sales presentations

(b) Demonstrations

(c) Handling objections

(d) Closing the sale

(e) None of these

Answer: (d)

Developed by: