Business Administration Paper – 2011 Solved MCQs Competitive Exams Set 1

Doorsteptutor material for CTET/Paper-2 is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor. com

(1) Fredrick Winslow Taylor՚s Principles of Scientific Management suggested the use of scientific methods to define:

(a) The easiest way of doing a job

(b) The most complex way of doing a job

(c) The best way of doing a job

(d) None of these

Answer: (c)

(2) The quantitative approach using quantitative techniques in Management is called:

(a) Scientific Method

(b) Operations Research

(c) Quantitative Approach

(d) None of these

Answer: (c)

(3) The perspective that Managers are directly responsible for an organization՚s success is known as:

(a) Omnipotent view of management

(b) Management orientation

(c) Autocratic management

(d) None of these

Answer: (a)

(4) Effective Management decisions are:

(a) Emotional

(b) Based on lots of data

(c) Rational

(d) None of these

Answer: (c)

(5) Breakeven Analysis is a useful technique for:

(a) Reducing operating costs

(b) Maximizing sales

(c) Resource allocation

(d) None of these

Answer: (a)

(6) Recruitment helps:

(a) Improve productivity of HR

(b) Reduce number of employees

(c) Improve labour relations

(d) None of these

Answer: (a)

(7) Grapevine is:

(a) An office decoration plant

(b) An information network

(c) An official drink

(d) None of these (Informal Business Communication)

Answer: (d)

(8) Most important asset in an organization is:

(a) Money

(b) Plant and Machinery

(c) Employees

(d) None of these

Answer: (c)

(9) Employees resist organizational change because it:

(a) Reduces their compensation

(b) Creates uncertainty

(c) Puts more work on them

(d) None of these

Answer: (b)

(10) Strictly observing Corporate Ethics is:

(a) Not important in commercial organizations

(b) Against the concept of profit maximization

(c) An essential requirement of professional business management

(d) None of these

Answer: (c)

(11) According to Herzberg՚s Motivation - Hygiene Theory, employee՚s salary is:

(a) Hygiene Factor

(b) Motivating Factor

(c) Employee՚s Retention Factor

(d) None of these

Answer: (a)

Developed by: