Managment Solved Questions (Practice_Test 9 of 10)

Glide to success with Doorsteptutor material for competitive exams : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

  1. Who described the classical approach as the engineering approach?
    1. Gullick
    2. Fayol
    3. Urwick
    4. Mooney

    Answer: c

  2. Match List-I with List-II:
    List-IList-II
    1. A store clerk tells the top executive when to buy a commodity.
    2. A youth rushing to save life and property of a house on fire commands neighbours to collect water.
    3. A newly elected secretary advises members about their duties.
    4. A leader attempts to bend his followers to his will in most kind of work.
    1. Leadership by personality
    2. Leadership by position
    3. Leadership by function
    4. Leadership by situation
    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1

    Answer: c

  3. Arrange the Maslow՚s Need descending order:
    1. Social
    2. Self-Actualization
    3. Physiological
    4. Ego
    5. Security
      1. 3, 5 1,4, 2
      2. 3, 5,1, 2,4
      3. 2, 4,1, 3,5
      4. 2, 4,1, 5,3

      Answer: d

  4. Which of the following, according to Hertzberg, are not the motivators?
    1. Responsibility
    2. Recognition
    3. Interpersonal relations
    4. Work itself
    5. Working condition
      1. l, 2 and 4
      2. l, 2, and 3
      3. 3 and 5
      4. 2,4 and 5

      Answer: c

  5. The traditional theory of motivation is the theory of:
    1. Path-goal
    2. Participation
    3. Motivation-hygiene
    4. Fear and punishment

    Answer: d

  6. The sources of recruitment are:
    1. Internal
    2. External
    3. Internal as well as external
    4. None of the above

    Answer: b

  7. The Human Relations Theory rejects:
    1. Formal institutionalization
    2. Informal functioning
    3. Human motivation
    4. People

    Answer: d

  8. The terms speed boss, rout clerks etc. are used in relation to:
    1. Line organization
    2. Line and staff organization
    3. Functional organization
    4. None of the above

    Answer: d

  9. Paid-up value is payable on a life insurance policy:
    1. on the maturity of the policy
    2. when the policy lapses
    3. when the policy is surrendered
    4. on maturity or death which ever is earlier

    Answer: d

  10. FICCI was formed in the year:
    1. 1920
    2. 1925
    3. 1926
    4. 1951

    Answer: c

Developed by: