Competitive Exams: Medical Science MCQs (Practice_Test 10 of 135)

Doorsteptutor material for competitive exams is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

  1. Which of the following is not a characteristic of Krabbe՚s disease?
    1. Autosomal recessive condition
    2. Spasticity
    3. Nausea
    4. Optic nerve deficits

    Answer: c

  2. Which of the following is not a characteristic of Fabry՚s disease?
    1. X-linked disease
    2. Low levels of alpha-galactosidase A
    3. Profound muscular weakness
    4. Increased levels of ceramide trihexoside

    Answer: c

  3. Which of the following is not a characteristic of Sickle Cell Anemia?
    1. More common in African Americans
    2. Autosomal dominant
    3. Mutation in beta-globin
    4. Intense chronic pain

    Answer: b

  4. Which of the following is not a characteristic of the Southern blot?
    1. DNA hybridization
    2. Use of a filter and film combination
    3. Activated by antigen/antibody reactions
    4. Uses a DNA sample

    Answer: c

  5. Which of the following is not a characteristic of S-adenosyl-methionine?
    1. May be associated phosphocreatine
    2. Considered a rate limiting enzyme of glycolysis
    3. Aids in the transfer of methyl
    4. Byproduct of Methionine and ATP combination

    Answer: b

  6. Which of the following is not an activated carrier?
    1. ATP
    2. SAM
    3. TPP
    4. GMP

    Answer: d

  7. The end product of the TCA cycle produces ________ NADH.
    1. 3
    2. 4
    3. 5
    4. 6

    Answer: a

  8. How many ATP are required to transform pyruvate into glucose?
    1. 5
    2. 6
    3. 7
    4. 8

    Answer: b

  9. Which of the following is not a derivative of the amino acid (Tryptophan) ?
    1. Melatonin
    2. Serotonin
    3. Creatine
    4. Niacin

    Answer: c

  10. Pompe՚s disease is a type ________ glycogen storage disease.
    1. I
    2. II
    3. III
    4. IV

    Answer: b

Developed by: