Competitive Exams: Medical Science MCQs (Practice_Test 14 of 135)

Get unlimited access to the best preparation resource for competitive exams : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

  1. What type of cell releases glucagon?
    1. b cells
    2. a cells
    3. plasma cells
    4. D cells

    Answer: b

  2. What type of cell releases insulin?
    1. b cells
    2. a cells
    3. plasma cells
    4. D cells

    Answer: a

  3. Another name for the (Billroth II) procedure is a ________.
    1. Gastrojejunostomy
    2. Gastroduodenostomy
    3. Cholangiogram
    4. Cholecystogram

    Answer: a

  4. Another name for the (Billroth I) procedure is a ________.
    1. Gastrojejunostomy
    2. Gastroduodenostomy
    3. Cholangiogram
    4. Cholecystogram

    Answer: b

  5. Which of the following arteries supplies blood primarily to the Midgut?
    1. IMA
    2. Celiac
    3. SMA
    4. Axillary

    Answer: c

  6. Which of the following is not considered a right of medication?
    1. Dose
    2. Time
    3. Route
    4. Limit

    Answer: d

  7. Another name for the Myenteric plexus is the ________.
    1. Submucosal plexus
    2. Branchial plexus
    3. Auerbach՚s plexus
    4. Lumbar plexus

    Answer: c

  8. Which of the following enzyme breaks down starches to maltose.
    1. Amylase
    2. Lipase
    3. Trypsinogen
    4. Pepsin

    Answer: a

  9. Which of the following is not considered an H2 blocker?
    1. Ranitidine (Zantac)
    2. Famotidine (Pepcid)
    3. Cimetidine (Tagament)
    4. Sucralfate (Carafate)

    Answer: d

  10. Which of the following drugs aids in gastric emptying?
    1. Cisapride (Propulsid)
    2. Ranitidine (Zantac)
    3. Famotidine (Pepcid)
    4. Tranylcypromine sulfate (Parnate)

    Answer: a

Developed by: