Competitive Exams: Medical Science MCQs (Practice_Test 19 of 135)

Glide to success with Doorsteptutor material for competitive exams : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

  1. Which of the following is not directly associated with the lymphatic pathway?
    1. Lymphatic trunk
    2. Collecting duct
    3. Subclavian vein
    4. Carotid arteries

    Answer: d

  2. The thymus is responsible for secreting ________ from epithelial cells.
    1. Thymosin
    2. Growth hormone
    3. Macrophages
    4. Plasma cells

    Answer: a

  3. Which of the following types of cytokines is responsible for the growth and maturation of B cells?
    1. Interleukin-1
    2. Interleukin-2
    3. Interleukin-4
    4. Interleukin-7

    Answer: c

  4. Which of the following types of immunoglobulins is the most responsible for promoting allergic reactions?
    1. IgA
    2. IgM
    3. IgD
    4. IgE

    Answer: d

  5. Which of the following types of immunoglobulins is located on the surface of most B-lymphocytes?
    1. IgA
    2. IgM
    3. IgD
    4. IgE

    Answer: c

  6. Which of the following types of immunoglobulins does not cross the barrier between mother and infant in the womb?
    1. IgA
    2. IgM
    3. IgD
    4. IgE

    Answer: a

  7. Which of the following is not an autoimmune disease?
    1. Graves disease
    2. Myasthenia gravis
    3. Insulin-dependent diabetes mellitus
    4. Alzheimer՚s disease

    Answer: d

  8. T-cell activation requires a/an ________ cell.
    1. Activation
    2. Accessory
    3. Plasma
    4. Helper

    Answer: b

  9. The thymus is located with the ________.
    1. Mediastinum
    2. Peristinum
    3. Epistinum
    4. Endostinum

    Answer: a

  10. Which of the following statements is false regarding the spleen?
    1. Divided up into lobules
    2. Similar to a large lymph node
    3. Contains macrophages
    4. Limited blood within the lobules

    Answer: d

Developed by: