Competitive Exams: Medical Science MCQs (Practice_Test 2 of 135)

Glide to success with Doorsteptutor material for competitive exams : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

  1. Which of the following is not considered a part of the male urethra?
    1. Prostatic
    2. Membranous
    3. Vasapore
    4. Penile

    Answer: c

  2. When glucose if found in urine it is called ________.
    1. Glucosuria
    2. Uremia
    3. Ureteritis
    4. Glucose intolerance

    Answer: a

  3. Which of the following is not considered a component of kidney stones?
    1. Calcium phosphate
    2. Uric Acid
    3. Calcium oxalate
    4. HCO3

    Answer: d

  4. The one of the functions occurring at the distal convoluted tubule in the kidney is?
    1. Passive secretion of hydrogen ions
    2. Passive secretion of potassium ions
    3. Limited re-absorption of water
    4. No re-absorption of sodium

    Answer: b

  5. ADH has which of the following effects on the distal convoluted tubule?
    1. Decrease water re-absorption
    2. Increase water re-absorption
    3. Decrease the concentration of urine
    4. Increase the urine volume

    Answer: b

  6. Which of the following is not associated with the role of the kidneys?
    1. Release of erythropoietin (hormone)
    2. Release of renin (enzyme)
    3. Release of Vitamin E
    4. Activate Vitamin D

    Answer: c

  7. Each kidney contains approximately ________ nephrons.
    1. 10 million
    2. 1 million
    3. 100,000
    4. 10,000

    Answer: b

  8. The release of Angiotension II causes which of the following to occur?
    1. Increased filtration rate
    2. Decreased glomerular hydrostatic pressure
    3. Increase synthesis of Vitamin E
    4. Increased release of erythropoietin

    Answer: a

  9. Which of the following is an effect of a diuretic?
    1. Decreased Cardiac Output
    2. Increased fluid volume
    3. Increased sodium re-absorption
    4. Increased chloride ion re-absorption

    Answer: a

  10. Which of the following is not considered a loop diuretic?
    1. Bumetadine (BUMEX)
    2. Furosemide (LASIX)
    3. Chlorthiazide (DIURIL)
    4. Ethacrynic Acid (EDECRIN)

    Answer: c

Developed by: