Competitive Exams: Medical Science MCQs (Practice_Test 23 of 135)

Get top class preparation for competitive exams right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

  1. Oligodendrocytes are located in the ________.
    1. PNS
    2. CNS
    3. Both
    4. None

    Answer: b

  2. Schwann cells are located in the ________.
    1. PNS
    2. CNS
    3. Both
    4. None

    Answer: a

  3. Which of the following types of cells is the most common in the CNS?
    1. Astrocytes
    2. Oligocytes
    3. Neurocytes
    4. Celiac cells

    Answer: a

  4. Which of the following is a regulatory protein in the cytoplasm that helps the processes at the synapse?
    1. Calmodulin
    2. Protein kinase
    3. Ligand
    4. Gap protein

    Answer: a

  5. Myasthenia gravis is due to ________ receptors being blocked and destroyed by antibodies.
    1. Epinephrine
    2. Nicotinic
    3. Acetylcholine
    4. Transient

    Answer: c

  6. The primary effect of cocaine on the nervous system is that cocaine blocks the re-uptake of ________.
    1. Monoamines
    2. Transamines
    3. Catecholamine
    4. Monoamine oxidase

    Answer: a

  7. Which of the following amino acids can function as a neurotransmitter in the CNS?
    1. Leucine
    2. Glutamic acid
    3. Lysine
    4. Valine

    Answer: b

  8. Huntington՚s chorea has been linked with a deficiency in the amino acid ________.
    1. Lysine
    2. GABA
    3. Valine
    4. Tyrosine

    Answer: b

  9. Which of the following is not considered a monoamine?
    1. Epinephrine
    2. Norepinephrine
    3. Dopamine
    4. Adenosine

    Answer: d

  10. Which of the following is not considered a catecholamine?
    1. Dopamine
    2. Norepinephrine
    3. Serotonin
    4. Epinephrine

    Answer: c

Developed by: