Competitive Exams: Medical Science MCQs (Practice_Test 24 of 135)

Doorsteptutor material for competitive exams is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

  1. Excessive polarization due to GABA is created due to the opening of ________ channels.
    1. Ca ++
    2. Cl-
    3. K +
    4. Na +

    Answer: b

  2. Valium has an effect on ________ to inhibit neural transmission.
    1. Epinephrine
    2. Norepinephrine
    3. GABA
    4. Dopamine

    Answer: c

  3. The drug ________ blocks the reuptake of serotonin into presynaptic axons.
    1. Prozac
    2. Valium
    3. Xanax
    4. Deprenyl

    Answer: a

  4. Which of the following toxins blocks Sodium Channels?
    1. Srychnine
    2. Neostigmine
    3. Tetrodotoxin
    4. Curare

    Answer: c

  5. Clostridium botulinum releases this enzyme that destroys peptide bonds.
    1. Amylase
    2. Endopeptidases
    3. Exopeptidases
    4. Protein kinase

    Answer: b

  6. Multiple sclerosis is a disease that attacks the ________ of neurons in the CNS.
    1. Myelin sheaths
    2. Axon terminals
    3. Sodium channels
    4. Nicotinic receptors

    Answer: a

  7. Which of the following is not considered a type of synapse?
    1. Dendrodendritic
    2. Axosomatic
    3. Axoaxonic
    4. Denoaxonic

    Answer: d

  8. The progression of a nerve impulse with the nodes of Ranvier is called ________.
    1. Saltatory conduction
    2. Transmission
    3. Unmyelinated conduction
    4. Relative conduction

    Answer: a

  9. Supporting cells located within the CNS are collectively called ________.
    1. Neuroglia
    2. Astrocytes
    3. Perikaryon
    4. Satellite cells

    Answer: a

  10. Which of the following types of cells line the ventricles and spinal cord?
    1. Astrocytes
    2. Schwann cells
    3. Ependymal cells
    4. Oligodendrocytes

    Answer: c

Developed by: