Competitive Exams: Medical Science MCQs (Practice_Test 32 of 135)

Doorsteptutor material for competitive exams is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

  1. A drug ending in the suffix (tidine) is considered a ________.
    1. Antidepressant
    2. Protease inhibitor
    3. Beta antagonist
    4. H2 antagonist

    Answer: d

  2. A drug ending in the suffix (navir) is considered a ________.
    1. Antidepressant
    2. Protease inhibitor
    3. Beta antagonist
    4. H2 antagonist

    Answer: b

  3. Which of the following drugs is associated with the reaction of extreme photosensitivity?
    1. Digitalis
    2. Niacin
    3. Tetracycline
    4. Fluoroquinolones

    Answer: c

  4. Which of the following is not related to a drug toxicity of Prednisone?
    1. Cataracts
    2. Hypotension
    3. Psychosis
    4. Acne

    Answer: b

  5. Which of the following is not related to a drug toxicity of Atenolol?
    1. CHF
    2. Tachycardia
    3. AV block
    4. Sedative appearance

    Answer: b

  6. Which of the following is considered a class IA Sodium Channel blocker?
    1. Mexiletine
    2. Aminodarone
    3. Quinidine
    4. Procainamide

    Answer: b

  7. Which of the following is considered a class IA Sodium Channel blocker?
    1. Propafenone
    2. Disopyramide
    3. Aminodarone
    4. Quinidine

    Answer: a

  8. Potassium sparing diuretics have the primary effect upon the ________ found in the kidney.
    1. Proximal convoluted tubule
    2. Loop of Henle
    3. Collecting duct
    4. Distal convoluted tubule

    Answer: d

  9. Which of the following is not directly related to a drug toxicity of Nitroglycerin?
    1. Headaches
    2. Tachycardia
    3. Dizziness
    4. Projectile vomiting

    Answer: d

  10. Which of the following is not directly related to a drug toxicity of Ibuprofen?
    1. Nausea
    2. Renal dysfunction
    3. Anemia
    4. Muscle wasting

    Answer: d

Developed by: