Competitive Exams: Medical Science MCQs (Practice-Test 33 of 135)

Download PDF of This Page (Size: 118K)

  1. Which of the following hormones causes increased atrial pressure and decreases sodium reabsorption in the kidneys?

    1. Atrial natriuretic peptide

    2. PTH

    3. Aldosterone

    4. Vasopressin

    Answer: a

  2. Angiotensin I is changed by which of the following into Angiotensin II?

    1. ACE

    2. AVT

    3. Pepsin

    4. Adenosine

    Answer: a

  3. Which of the following is not a cause of peripheral edema?

    1. Increased capillary permeability

    2. Reduced levels of plasma proteins

    3. Heart failure

    4. Decreased capillary output

    Answer: d

  4. Which of the following during an electrocardiogram is associated with hypokalemia?

    1. QRS complex

    2. U wave

    3. PR segment

    4. ST segment

    Answer: b

  5. Which of the following is not generally associated with a 2nd degree (Mobitz Type 1) AV block?

    1. Usually asymptomatic

    2. Nonsequential (P wave then QRS complex)

    3. Increased PR segment/interval

    4. 70% Fatal

    Answer: d

  6. An S3 heart sound is often associated with?

    1. CHF

    2. COPD

    3. Atrial fib

    4. Ventricular fib

    Answer: a

  7. Mean arterial pressure is the product of:

    1. TPR x SV

    2. TPR x CO

    3. CO/SV

    4. SV/EDV

    Answer: b

  8. During phase 3 of the myocardial action potential which ion is moving the most?

    1. K +

    2. Ca +

    3. Na +

    4. Ca2 +

    Answer: a

  9. An ejection fraction can be calculated as:

    1. SV/TPR

    2. CO/TPR

    3. SV/EDV

    4. CO/EDV

    Answer: c

  10. Which of the following is not a bradykinin effect?

    1. Elevated capillary permeability

    2. Elevated pain levels

    3. Elevated vasodilation response

    4. Elevated prothrombin secretion

    Answer: d