Competitive Exams: Medical Science MCQs (Practice_Test 36 of 135)

Get unlimited access to the best preparation resource for competitive exams : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

  1. The tip of the sperm is called the ________.
    1. Head
    2. Acrosome
    3. Tail
    4. Nucleus

    Answer: b

  2. Which of the following develops into: Bone, connective tissue, blood, and the spleen?
    1. Notochord
    2. Endoderm
    3. Mesoderm
    4. Ectoderm

    Answer: c

  3. Which of the following is not a germ layer during the 3rd week of development?
    1. Mesoderm
    2. Ectoderm
    3. Endoderm
    4. Exoderm

    Answer: d

  4. The umbilical vein carries ________ blood.
    1. Deoxygenated
    2. Oxygenated

    Answer: b

  5. Ovulation occurs during which of the following phases?
    1. Menstrual
    2. Secretory
    3. Proliferative
    4. Follicle

    Answer: c

  6. Following fertilization the blastocyst secrets a hormone called?
    1. Human Chorionic Gonadotropin
    2. Oxytocin
    3. FSH
    4. LH

    Answer: a

  7. Progesterone is secreted from a female՚s ________ to help the implanted embryo and continue the pregnancy.
    1. Corpus luteum
    2. Mesoderm
    3. Endoderm
    4. Thyroid

    Answer: a

  8. Which of the following is not appropriately matched with the term: Braxton Hicks contractions?
    1. Painless
    2. Intermittent contractions
    3. Edema
    4. Irregular

    Answer: c

  9. If a newborn exhibits a heart rate of 80 bpm the APGAR score should be?
    1. 0
    2. 1
    3. 2
    4. 3

    Answer: b

  10. If a newborn exhibits blue extremities and the body is pink the APGAR score should be?
    1. 0
    2. 1
    3. 2
    4. 3

    Answer: b

Developed by: