Competitive Exams: Medical Science MCQs (Practice_Test 5 of 135)

Get top class preparation for competitive exams right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

  1. Which of the following is the mRNA start codon in most cases?
    1. UAA
    2. AGU
    3. AUG
    4. UGA

    Answer: c

  2. Which of the types of RNA is the smallest?
    1. mRNA
    2. tRNA
    3. rRNA

    Answer: b

  3. Which of the following is not considered a pyrimidine?
    1. C
    2. T
    3. U
    4. G

    Answer: d

  4. Which of the following is paired correctly?
    1. A-G
    2. C-G
    3. A-U
    4. G-T

    Answer: b

  5. Which of the following characterizes a Western blot?
    1. Antibody/protein hybridization
    2. DNA/RNA combination
    3. RNA transcription
    4. Polymerase chain reaction

    Answer: a

  6. Which of the following is the approximate prevalence ratio for cystic fibrosis?
    1. 1: 25,000
    2. 1: 5,000
    3. 1: 2,000
    4. 1: 800

    Answer: c

  7. Which of the following divisions of cell growth precedes Mitosis in the cell cycle?
    1. G
    2. G
    3. S
    4. G0

    Answer: a

  8. Down syndrome is directly linked to a genetic abnormality of chromosome?
    1. XXII
    2. XXI
    3. XIIX
    4. XV

    Answer: b

  9. Which of the following is a characteristic of the Hardy-Weinberg law?
    1. Mating between species occurs at a set rate.
    2. Migration is a considerable factor.
    3. Mutation occurs at the locus
    4. Genotype selection does not occur at the locus

    Answer: d

  10. Which of the following is not a characteristic of Hurler՚s syndrome?
    1. Autosomal recessive condition
    2. Associated with delayed mental development
    3. Spasticity
    4. Corneal deficits

    Answer: c

Developed by: