Exercise for Physics – Basic Questions up to Class 10 Important for Exams – Must Know Logics Part 3

Get unlimited access to the best preparation resource for NEET : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

23. Who among the following laid the foundation of nuclear science in the country?

(a) Vikram Sarabhai

(b) Homi J Bhabha

(c) MGK Menon

(d) Raja Ramanan

Ans: (b)

24. Match the following

Match the Following
List – I ScientistList – II Contribution
A. SN Bose1. Theory of numbers
B. S Chandrasekhar2. Elementary particles, statistics
C. S Ramanujan3. Astronomy
D. Aryabhata4. Theory of black hole

(a) 2 1 4 3

(b) 4 3 2 1

(c) 2 4 1 3

(d) 3 1 4 2

Ans: (c)

25. In our houses we get 220V AC, what does the value 220 represent?

(a) Constant voltage

(b) Effective voltage

(c) Average voltage

(d) Peak voltage

Ans: (b)

26. The quality of a sound depends upon the

I. size of the vibrating body

II. material of the vibrating body

III. overtones produced

IV. shape of the vibrating body

Choose the Correct Option:

(a) I, II, and III

(b) I, II, III and IV

(c) I and III

(d) II, III and IV

Ans: (b)

27. Of the following, the one representing a physical change is the

(a) rusting of iron

(b) freezing of water

(c) burning of coal

(d) souring of cream

Ans: (b)

28. If the temperature of a semiconductor raises, its resistivity will

(a) increase

(b) decrease

(c) remain constant

(d) reduce to zero

Ans: (b)

29. Superconductivity results when matter is

(a) heated to very high temperature

(b) compressed to very high pressure

(c) subjected to very low pressure

(d) cooled to very low temperature

Ans: (d)

30. Consider the following electromagnetic waves

1. X-rays

2. y-rays

3. microwaves

4. radio waves

What is the correct sequence in the order of their increasing energy?

(a) 4,3, 1,2

(b) 1,3, 2,4

(c) 4,2, 1,3

(d) 1,4, 3,2

Ans: (a)

31. The stars twinkle in the night because?

(a) The unit light intermittently

(b) The star՚s atmosphere absorbs light intermittently

(c) The earth՚s atmosphere absorbs light intermittently

(d) The refractive index of the air in atmosphere fluctuates

Ans: (d)

32. Mica is used in an electric iron because it is a?

(a) good conductor of electricity

(b) bad conductor of electricity

(c) good conductor of heat

(d) bad conductor of heat

Ans: (b)

33. Which of the following are phenomenon exhibited by sound waves?

1. Reflection

2. Refraction

3. Interference

4. Polarization

5. Diffraction

Choose the Correct Option:

(a) 1,2, 3,4

(b) 1,2, 3,5

(c) 1,3, 4,5

(d) 2,3, 4,5

Ans: (b)

Developed by: