Multiple Choice Questions on Indian Commonly Asked Questions Political Science Part 18

Glide to success with Doorsteptutor material for IAS : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

75. For election of members to Lok Sabha and Legislative Assembly, electoral constituencies comprise wholly or partly of which area?

a) A transitional area

b) Municipal area

c) Legislative Council

d) None of the above

Ans: (b)

76. Where wards committees are found?

a) Gram Sabha

b) Gram Panchayat

c) Municipalities

d) None of these

Ans: (c)

77. Under Constitutional Article 343 (D) , a metropolitan area represents how many numbers of population?

a) Ten lakhs or more

b) Fifteen lakhs or more

c) Less than ten lakhs

d) Less than five lakhs

Ans: (a)

78. Under Constitutional Article 243 (U) , what is the maximum duration of Municipalities?

a) 4 years

b) 6 years

c) 5 years

d) 3 years

Ans: (c)

79. Which Constitutional Article defines Election to Municipalities?

a) Article 243 (A)

b) Article 243 (Z) , (A)

c) Article 243 (Z) , (B)

d) Article 243 (P)

Ans: (b)

80. Through which Constitutional Amendment, Municipalities continued to be in force in the state which existed before commencement of the Indian Constitution?

a) Seventy-fourth Amendment Act, 1992

b) Forty-fourth Amendment Act, 1978

c) Forty-fifth Amendment Act, 1989

d) Forty-seventh Amendment Act, 1984

Ans: (d)

81. The Constitution of India, was drafted and enacted in which language?

a) Hindi

b) English

c) Tamil

d) Telugu

Ans: (b)

82. In Article 394 (A) which language is the authoritative text of the Constitution of India?

a) Punjabi

b) Manipuri

c) Hindi

d) Urdu

Ans: (c)

83. Which Constitutional Article states “This Constitution may be called the Constitution of India” ?

a) Article 397

b) Article 396

c) Article 395

d) Article 394

Ans: (d)

84. Which Constitutional Article states that Hindi is the official language?

a) Article 343

b) Article 346

c) Article 345

d) Article 347

Ans: (a)

85. In which language script, Constitution of India was signed by the members of the Constituent Assembly on 21st Jan 1950?

a) English

b) Hindi

c) Both (a) and (b)

d) None of these

Ans: (c)

86. Which Constitutional Article defines the ′ Provision in case of failure of Constitutional Authority in the State?

a) Article 356

b) Article 357

c) Article 353

d) Article 351

Ans: (a)

87. After which report, President promulgates President Rule in the State?

a) Prime Minister

b) Union Home Minister

c) Chief Minister

d) Governor

Ans: (d)

88. Who has the authority to approve President rule in the State?

a) Parliament

b) Lok Sabha

c) State Legislature

d) Council of State

Ans: (a)

Developed by: