Political Science 2000 Paper 2-Solved MCQs Competitive Exams Set 1

Glide to success with Doorsteptutor material for CTET/Paper-2 : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor. com

(1) From 1858 to 1947, the British Government appointed ________ Viceroys in India.

Answer: 23

(2) Sind was separated from Bombay in 1936.

Answer:

(3) The 1982 Constitution of Turkey comprises of ________articles.

Answer: 177

(4) The English Constitution is a ________organism.

Answer: dynamic

(5) In England the Queen ________ but does not govern.

Answer: reins

(6) ________ thrives under the cloak of ministerial responsibility ″ .

Answer: Civil Servant

(7) The American Supreme Court is the ________ chamber of the Congress.

Answer: Third

(8) The ________ is an interesting innovation of the Soviet Constitution.

Answer: Presidium

(9) The Indian Constitution has set up ________ federal government.

Answer: Democratic

(10) ″ The highest organ of State power in former USSR was the________.

Answer: Supreme Soviet

(11) The Stalin Constitution had created “a ________ in form but not in fact” .

Answer:

Developed by: