Political Science 2002 Paper 1-Solved MCQs Competitive Exams Set 1

Get top class preparation for CTET/Paper-1 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-1.

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor. com

(1) “An essay concerning Human Understanding” is written by:

(a) Thomas Hobbes

(b) John Locke

(c) J. J. Rousseau

(d) None of these

Answer: (b)

(2) The father had planned a legal for his son but the son had no inclination towards that. Who was the son?

(a) Aristotle

(b) Machiavelli

(c) John Locke

(d) None of these

Answer: (d)

(3) “The spirit of Law” is divisible into six parts; total number of volumes of this book are:

(a) 30

(b) 31

(c) 32

(d) None of these

Answer: (d)

(4) “Political Science begins and ends with the state” is said by:

(a) Paul Janct

(b) Stephen Leacock

(c) Professor Garner

(d) None of these

Answer: (c)

(5) According to Aristotle which is the bad government of the rich:

(a) Tyranny

(b) Oligarchy

(c) Democracy

(d) None of these

Answer: (b)

(6) Constitutional classified as rigid and flexible in a book titled “Studies in History and Jurisprudence” was written by:

(a) Gilchrist

(b) T. H. Green

(c) Lord Bryce

(d) None of these

Answer: (c)

(7) ″ Wealth of Nations ″ was written by ″

(a) John Stuart Mill

(b) Jerry Bentham

(c) Adam Smith

(d) None of these

Answer: (c)

(8) Aristotle is the original name of:

(a) Plato

(b) Aristotle

(c) Machiavelli

(d) None of these

Answer: (d)

(9) Which of these books represents the scheme of Plato՚s Philosophy?

(a) The Politics

(b) The Republic

(c) The Laws

(d) None of these

Answer: (b)

Developed by: