Competitive Exams: Political Science MCQs (Practice-Test 102 of 150)

  1. In which of the following federal systems decentralisation is implemented under the “grass roots” doctrine?

    1. Canada

    2. Australia

    3. India

    4. USA

    Answer: c

  2. Match List I (Thinkers) with List II (Statements) and select the correct answer using the codes given below the Lists:

    List-I (Thinkers) List-II (Statements)
    1. Edmund Burke

    2. Mussolini

    3. Hegel

    4. Locke

    1. “It is not the nation which generates the State. Rather it is the State which creates the nation.”

    2. “State is a partnership in all science; a partnership in all art; a partnership in every virtue and in all perfection.”

    3. “The State is a divine will, in the sense that it is mind present on earth, unfolding itself to be the actual shape and organisation of a world.”

    4. “The State acts as a nightwatchman whose services are only called upon when orderly existence is threatened.”

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4

    Answer: a

  3. Match List I (Scholars) with List II (Views on Bureaucracy) and select the correct answer using the codes given below the Lists:

    List-I (Scholars) List-II (Views on Bureaucracy)
    1. Hegel

    2. Marx

    3. Max Weber

    4. Balow

    1. Legal-rational view of bureaucracy

    2. Bureaucracy as an instrument of exploitation

    3. Reformist view of bureaucracy

    4. Bureaucracy as a link between civil society and State

    5. Bureaucracy as an instrument of social change

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 5
      • 2
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 1
      • 2
      • 5
      • 3
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2

    Answer: b

  4. Which of the following duties have been prescribed by the Indian Constitution as Fundamental Duties?

    1. To defend the country

    2. To pay income tax

    3. To preserve the rich heritage of our composite culture

    4. To safeguard public property

    Select the correct answer using the codes given below:

    Codes:

    1. 1 and 2

    2. 2 and 4

    3. 1, 2 and 4

    4. 1, 3 and 4

    Answer: d

  5. Consider the following statements:

    1. The President has the right to address and send messages to the Council of Ministers to elicit specific information.

    2. The President can direct that any matter on which decision has been taken by a Minister should be placed before the Council of Ministers.

    3. The President can call for information relating to proposals for legislation.

    4. All decisions of the Council of Ministers relating to the administration of the Union must be communicated to the President.

    Which of these statements are correct?

    Codes:

    1. 1, 2 and 3

    2. 2, 3 and 4

    3. 1 and 4

    4. 1, 2, 3 and 4

    Answer: d

  6. Proclamation of emergency by the President of the India can be made on the written advice of the Cabinet only. This provision has been added

    1. after 44th Constitutional Amendment

    2. after 42nd Constitutional Amendment

    3. by the Constituent Assembly in the Constitution of India

    4. by the Supreme Court of India in 1975

    Answer: a

  7. Vote on account means

    1. A proposal passed by Rajya Sabha on account

    2. A Proposal submitted by Finance Minister before presenting the budget

    3. To bring a proposal related to the speech of the President before the joint session of the Parliament

    4. If the budget is not passed before 1st April, the Parliament is authorised to sanction any grant in advance to meet the expenses

    Answer: d

  8. Consider the following statements:

    1. Members of Rajya Sabha are not associated with the Parliamentary Standing committee on Public Undertakings.

    2. Railway Convention Committee is an ad hoc parliamentary Committee.

    3. Department of Women and Child Development is one of the three Departments of Ministry of Health and Family Welfare.

    Which of these statements is/are correct?

    Codes:

    1. 2 only

    2. 1 and 2

    3. 1 and 3

    4. 3 only

    Answer: d

  9. Which one of the following cases prompted the Indian parliament to enact 24th Constitution Amendment Bill?

    1. Golaknath case

    2. Shankari Prasad case

    3. Keshvananda Bharati case

    4. Shah Bano case

    Answer: a

  10. In which case did the Supreme Court pronounce the judgement for the first time that the “basic structure” of the Constitution cannot be amended by Parliament?

    1. Shankari Prasad vs. Union of India 1952

    2. Golaknath vs. State of Punjab, 1967

    3. Keshvananda vs. State of Kerala, 1973

    4. Minerva Mills vs. Union of India, 1980

    Answer: c