Competitive Exams: Political Science MCQs (Practice-Test 108 of 150)

  1. Which of the following factors do not explain why the rights included in Part 3 of the Constitution are called ‘fundamental’

    1. They are equally available to citizens and aliens

    2. They are superior to ordinary law

    3. They are fundamental for governing the country

    4. They are not absolute Codes:

      1. 2 4

      2. 1 2 3

      3. 1 3 4

      4. 3 4

    Answer: c

  2. Which statement/s is/are not correct regarding the Fundamental Rights?

    1. Some of these rights are not available to the Armed Forces

    2. They are automatically suspended when any emergency is proclaimed by the President

    3. The President alone can decide upon modifying their application to the Armed Forces

    4. They cannot be amended as they form the basic feature of the Constitution

    Codes:

    1. 1 2

    2. 2 3 4

    3. 1 4

    4. 1 2 3 4

    Answer: b

  3. The Fundamental Right to has been deleted by the ____ Amendment Act.

    1. form association; 44th

    2. property; 44th

    3. against exploitation; 42th

    4. private property; 42th

    Answer: b

  4. Who decides about the reasonableness of the restrictions placed on Fundamental Rights?

    1. Parliament

    2. President

    3. Courts

    4. Special Tribunal

    Answer: c

  5. Which of the following Fundamental Rights are available to Indian citizens but not to aliens?

    1. Equality before law

    2. Freedom of expression and speech

    3. Right of minorities to conserve their language and culture

    4. Protection to life and liberty

    Codes:

    1. 1 2 and 4

    2. 1 2 and 3

    3. 2 3 and 4

    4. 2 and 3

    Answer: d

  6. Regarding equality before law, the Indian Constitution makes exceptions in the case of

    1. The President

    2. Governors

    3. Foreign sovereigns

    4. Foreign Diplomats

    Codes:

    1. 1 2 and 3 only

    2. 1 2 and 4

    3. 1 2 only

    4. 1 2, 3 and 4

    Answer: b

  7. Censorship of the press

    1. is prohibited by the Constitution

    2. has to be judged by the test of reasonableness

    3. is a restriction on the freedom of the press mentioned in Article 19

    4. is specified in Article 31 of the Constitution

    Answer: b

  8. Freedom of speech and expression are restricted in the Constitution on grounds of

    1. defamation

    2. contempt of court

    3. protecting a scheduled tribe

    4. friendly relations with foreign states

    Codes:

    1. 1 2 and 3

    2. 1 2, 3 and 4

    3. 1 and 4

    4. 1 2 and 4

    Answer: d

  9. Which of the following comes under Right to Equality?

    1. Non-discrimination by State on grounds of religion or race

    2. Equal protection of the laws

    3. Equal pay for equal work 4 Equality of opportunity in matters of employment under the State

    Codes:

    1. 1 2, 3 and 4

    2. 1, 3 and 4

    3. I and 4

    4. 1 2 and 4

    Answer: d

  10. Which of the following can impose reasonable restrictions on the Fundamental Rights of the Indian citizens?

    1. Supreme Court

    2. Parliament

    3. President on the advice of the Council of Ministers

    4. None of these; the restrictions have already been included in the Constitution

    Answer: b

  11. In case of proclamation of Emergency on grounds of war or external aggression

    1. all fundamental rights will be automatically suspended

    2. the right to move a court for enforcement of any fundamental right is suspended

    3. the President may order the suspension of enforcement of any fundamental right except Article 20 − 21

    4. Parliament may authorise suspension of all fundamental rights

    Answer: c

  12. The Constitution

    1. forbids the practice of untouchability

    2. prescribes penalties for practicing untouchability

    3. defines untouchability as a vicious historical practice

    Codes:

    1. 1 2

    2. 2 and 3

    3. 1 only

    4. 1 2 and 3

    Answer: c

  13. The Fundamental Rights in Indian Constitution primarily act as limitations upon the powers of the

    1. Executive

    2. Legislature

    3. Individuals

    Codes:

    1. 1

    2. 2

    3. 1 2

    4. 1 2 and 3

    Answer: a

  14. Which of the following Fundamental Rights have been deleted from our Constitution through a constitutional amendment?

    1. Right against exploitation

    2. Right to freedom of religion

    3. Right to property

    4. Freedom of speech and expression

    Answer: c

  15. How can the Fundamental Rights be protected by a citizens?

    1. By approaching the Supreme Court which will issue appropriate writs against the authority

    2. Supreme Court will direct Parliament to implement

    3. The Executive will inform the Courts

    4. It is automatically protected

    Answer: a

  16. Which of the following is a Fundamental Right?

    1. Right against exploitation

    2. Equality of opportunity in matters of public appointment

    3. Right to strike

    4. Right to freedom of practicing any profession

    Codes:

    1. 1 2 3 and 4

    2. 2 and 4

    3. 1 2 and 4

    4. 2 3 and 4

    Answer: c

  17. Can Parliament amend or modify any of the Fundamental Rights given in the Constitution?

    1. Parliament can do so only after a referendum

    2. Parliament can amend them by special majority, but with recommendations of President

    3. Parliament cannot amend any

    4. Parliament can amend but subject to judicial review

    Answer: d

  18. Right to participate in government and equal opportunity to occupy the highest office by qualification gives the citizens:

    1. National liberty

    2. Political liberty

    3. Natural liberty

    4. Civil liberty

    Answer: b

  19. Which Fundamental Right cannot be suspended even during an emergency under Article 352 of the Constitution?

    1. Right to equality

    2. Right to freedom of speech and expression

    3. Protection in respect of conviction for offences

    4. Right to constitutional remedies

    Answer: c

  20. Which one of the following features of the Fundamental Rights under Indian Constitution is not correct?

    1. They are above ordinary laws

    2. They are absolute

    3. They are justiciable

    4. They are six in number Codes:

      1. 2 and 4

      2. only 2

      3. 1 and 3

      4. 2 3 and 4

    Answer: b

  21. The Constitutional allows preventive detention but stipulates

    1. that no one should be detained beyond three months unless an Advisory Board authorises detention beyond that period

    2. that the grounds for detention should be conveyed to the detenu before arresting him

    3. that the detained person must be produced before the nearest magistrate within a period of 24 hours of his arrest

    Codes:

    1. 1 2, 3 are correct

    2. 1 2 are correct

    3. 2 and 3 are correct

    4. only 1 is correct

    Answer: d