Competitive Exams: Political Science MCQs (Practice-Test 122 of 150)

  1. Which of the following immunities are given to the Governor of the State?

    1. he is not answerable before any Court for anything done in the exercise of his official duties

    2. no criminal proceedings can be launched against the Governor during his term of office

    3. no legal proceedings can be instituted against the Governor during last year of his term in the office

    4. the Governor is entitled to rent free official residence

    Codes:

    1. 1, 4

    2. 1, 2, 3

    3. 1, 2, 4

    4. 1, 2, 3, 4

    Answer: c

  2. Which of the following are the duties of the Chief Minister in relation to the Governor?

    1. he communicates to him all the decisions of the Council of Ministers

    2. he supplies him information on such matters relating to the administration of the State as the Governor may call for

    3. he assists the Governor in making appointments in the State Government

    4. he advises him to recommended to the President that the Government of the State cannot be carried on in accordance with the provisions of the Constitution

    Codes:

    1. 1, 2

    2. 1, 2, 3

    3. 1, 3

    4. l only

    Answer: b

  3. The provisions of the Constitution relating to the establishment and abolition of the Legislative Councils can be amended by

    1. two-thirds majority of the two Houses of Parliament and majority of the States

    2. simple majority of the Parliament

    3. two-thirds majority of the two Houses of Parliament

    4. none of the above

    Answer: d

  4. The salary of the Governor is charged on

    1. the Consolidated Fund of India

    2. the Contingency Fund of the State

    3. the Consolidated Fund of the State

    4. the Consolidated Fund of India and Consolidated Fund of the State on fifty-fifty basis

    Answer: c

  5. Which one of the following States possess a bi-cameral Legislature?

    1. Punjab

    2. Bihar

    3. Karnataka

    4. Maharashtra

    Codes:

    1. 2, 3

    2. 2, 3, 4

    3. 2, 4

    4. 1, 2, 3

    Answer: b

  6. The total strength of the Legislative Council is

    1. one-third of the total membership of Legislative Assembly but it should not be less than 40

    2. equal to the strength of the State Legislative Assembly

    3. half the strength of the total membership of the State Legislative Assembly

    4. one-third of the total membership of the Legislative Assembly but it should not be less than 100

    Answer: a

  7. The Legislative Council in a State having bicameral legislature

    1. is known as Upper House

    2. can be abolished or created in the States having unicameral legislatures through an act of the Parliament

    3. can be abolished by the Governor on a resolution passed by a two-thirds majority by the State Legislative Assembly

    4. can be abolished by the President on the recommendation of the Governor

    Answer: b

  8. Bicameral legislatures have been providedin some States under the Constitution. In case of a deadlock between the two Houses in such States

    1. joint sitting is called by the Governor and the decision by the majority is taken as final decision

    2. decision of the Governor is final

    3. the opinion of the Legislative Assembly is taken as final after a lapse of specified period

    4. the matter is referred to the President for decision

    Answer: c

  9. To be appointed a Governor, a person must possess the following qualifications

    1. Be a citizen of India

    2. Completed the age of 30 years

    3. Not be a member of Parliament or State Legislature

    Codes:

    1. 1 2

    2. 1 2, 3

    3. I

    4. I and 3

    Answer: d

  10. The Governor holds office

    1. For five years

    2. For a period fixed by Parliament

    3. During the pleasure of the President

    4. Till he enjoys the confidence of Parliament

    Answer: c

  11. Consider the given statements and choose the correct response on them.

    1. A person can be appointed as Governor of more than one state

    2. A Governor's salary is charged on the Consolidated Fund of India in case of I

    3. In case of 1 the Governor's salary is shared by the concerned States

    4. In case of 1 the Governor's salary is paid by the State named by the President

    Codes:

    1. 1 2 are correct

    2. I and 4 are correct

    3. I and 3 are correct

    4. I is wrong; each State must have one Governor

    Answer: c

  12. Who discharges the duties of the office of a Governor if it falls vacant due to death or resignation of the Governor?

    1. The Chief Justice of India

    2. The President immediately appoints an acting Governor

    3. The senior-most judge of the Supreme Court

    4. The Chief Justice of the High Court

    Answer: d

  13. The ordinances issued by the Governor are subject to approval by

    1. Parliament

    2. State Legislature

    3. President

    4. None of the above

    Answer: b

  14. Point out the powers enjoyed by the President of India but not available to the Governor.

    1. Diplomatic Powers

    2. Pardoning death sentence

    3. Veto power over State Legislature

    4. Military powers

    Codes:

    1. I and 4

    2. II and 3

    3. 1 2 and 3

    4. 1 2 and 4

    Answer: d

  15. The oath of office is administered to the Governor by the

    1. Chief Justice of India

    2. President

    3. Chief Justice of High Court

    4. Speaker of Legislative Assembly

    Answer: c

  16. Which of the following is/are among the discretionary powers of the Governor?

    1. Selecting a Chief Minister if no single party has clear majority in the State Assembly

    2. Dismissing a ministry at any time

    3. Reserving a bill for the President

    Codes:

    1. I and 3

    2. 1 2

    3. 3 only

    4. 1 2 and 3

    Answer: a

  17. The Legislative Council of a State

    1. Is not subject to dissolution

    2. Can be abolished by the State Legislative Assembly

    3. Can be abolished by the President on the Governor's recommendation

    Codes:

    1. I

    2. 1 2, 3

    3. 1 2

    4. I and 3

    Answer: a

  18. The members of the Legislative Council are appointed through

    1. Direct elections

    2. Indirect elections

    3. Nomination

    Codes:

    1. 1 2

    2. II and 3

    3. 1 2 and 3

    4. I and 3

    Answer: c

  19. The Chief Minister of a state in India is not eligible to vote in the Presidential election if

    1. he himself is a candidate

    2. he is yet to prove his majority on the floor of the Lower House of the State legislature

    3. he is a Member of the Upper House of the State legislature

    4. he is a caretaker Chief Minister

    Answer: c

  20. Article 156 of the Constitution of India provides that a Governor shall hold office for a term of five years from the date on which he enters upon his office. Which of the following can be deduced from this?

    1. No Governor can be removed from office till the completion of his term

    2. No Governor can continue in office beyond a period of five years.

    Select the correct answer from the codes given below:

    Codes:

    1. 1 only

    2. 1 and 2

    3. 2 only

    4. neither

    Answer: d