Competitive Exams: Political Science MCQs (Practice-Test 137 of 150)

  1. Consider the following statements: (2005)

    1. Article 301 pertains to the Right to Property

    2. Right to Property is a legal right but not a Fundamental Right

    3. Article 300 A was inserted in the Constitution of India by the Congress Government at the Centre by the 44th Constitutional Amendment

    Which of the statements given above is/are correct?

    1. 2 only

    2. 2 and 3

    3. land 3

    4. 1, 2 and 3

    Answer: a

  2. Match List-I (Articles of the Constitution of India) with List-II (Provision) and select the correct answer using the codes given below the Lists: (2004)

    List-I List-II
    1. Article 14

    2. Article 15

    3. Article 16

    4. Article 17

    1. The State shall not discriminate against any citizen on grounds only of religion, race, caste, sex, place of birth or any of them

    2. The State shall not deny to any person equality before the law or the equal protection of laws within the territory of India

    3. ‘Untouchability’ is abolished and its practice in any form is forbidden

    4. There shall be equality of opportunity for all citizens in matters relating to employment or appointment to any office under the State

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: c

  3. Which Article of the Constitution of India says, ‘No child below the age of fourteen years shall be employed to work in any factoiy or mine or engaged in any other hazardous employment’ (2004)?

    1. Article 24

    2. Article 45

    3. Article 330

    4. Article 368

    Answer: a

  4. According to the National Human Rights Commission Act, 1993, who amongst the following can be its Chairman (2004)?

    1. Any serving Judge of the Supreme Court

    2. Any serving Judge of the High Court

    3. Only a retired Chief Justice of India

    4. Only a retired Chief Justice of a High Court

    Answer: c

  5. In the Indian Constitution, the Right to Equality is granted by five Articles. They are (2002)

    1. Article 16 to Article 20

    2. Article 15 to Article 19

    3. Article 14 to Article 18

    4. Article 13 to Article 17

    Answer: c

  6. Which one of the following rights was described by Dr B R Ambedkar as the heart and soul of the Constitution (2002)?

    1. Right to freedom of religion

    2. Right to property

    3. Right to equality

    4. Right to Constitutional remedies

    Answer: d

  7. Match List-I (Article of Indian Constitution) with List-II (Provisions) and select the correct answer using the codes given below the lists: (2002)

    List-I (Article of Indian Constitution) List-II (Provisions)
    1. Article 16 (2)

    2. Article 29 (2)

    3. Article 30 (1)

    4. Article 31 (1)

    1. No person shall be deprived of his property save by the authority of law

    2. No person can be discriminated against in the matter of public appointment on the ground of race, religion or caste

    3. All minorities whether based on religion or language shall have the fundamental right to establish and administer educational institutions of their choice

    4. No citizen shall be denied admission into any educational institution maintained by the State, or receiving State aid, on grounds of religion, race, caste, language or any of them

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1

    Answer: a

  8. The Constitution of India recognizes (1999)

    1. Only religious minorities

    2. Only linguistic minorities

    3. Religious and linguistic minorities

    4. Religious, linguistic and ethnic minorities

    Answer: c

  9. Consider the following statements: No one can be compelled to sing the National Anthem since (1996)

    1. It will be violative of the Right to Freedom of Speech and Expression

    2. It will be violative of the Right to Freedom of Conscience and Practice and Propagation of Religion

    3. There is no legal provision obliging any one to sing the National Anthem Of these statements

      1. 1 2 are correct

      2. II and 3 are correct

      3. 1 2 and 3 are correct

      4. None is correct

    Answer: d

  10. Prohibition of discrimination on grounds of religion etc (Article 15 of the Constitution of India). is a Fundamental Right classifiable under (1995)

    1. The Right to Freedom of Religion

    2. The Right against Exploitation

    3. The Cultural and Educational Rights

    4. The Right to Equality

    Answer: d

  11. The basic structure theory of the Constitution of India implied that (1994)

    1. Certain features of the Constitution are so essential to it that they cannot be abrogated

    2. Fundamental rights cannot be abridged or taken away

    3. The Constitution cannot be amended except according to the procedure prescribed in Article 368

    4. The Preamble cannot be amended for it is not a part of the Constitution and at the same time represents its real spirit

    Answer: a

  12. Freedom of the press in India (1994)

    1. Is specifically provided in Article 19 − 1 − a of the Constitution

    2. Is implied the wider freedom of expression guaranteed by Article 19 − 1 − a of the Constitution

    3. Is guaranteed under the provisions of Article 361 A of the Constitution

    4. Emanates from the operation of the Rule of Law in the country

    Answer: b