Competitive Exams: Political Science MCQs (Practice-Test 150 of 150)

  1. Consider the following pairs:

      • Louis Althusser
      • For Marx
      • JV Stalin
      • Foundation of Leninism
      • Mao Zedon
      • People's Democratic Dictatorship

    Which of these pairs are correctly matched?

    1. 1 and 2

    2. 1, 2 and 3

    3. 2 and 3

    4. 1 and 3

    Answer: b

  2. The Marxist theory maintains that in the highest phase of development, the society will adopt the principle of:

    1. from each according to his ability, to each according to his need

    2. form each according to his ability, to each according to his work.

    3. he who does not work, neither shall be eat

    4. that government is the best, which governs the least

    Answer: a

  3. According to the Marxian theory of the Materialist Interpretation of History the most fundamental factor in the evolution of the state and society is:

    1. force of production

    2. relations of product ion

    3. science and technology

    4. class antagonism

    Answer: b

  4. Rawlsian liberalism is based on:

    1. the utilitarian theory of good

    2. kantian constructivism in moral theory

    3. a comprehensive moral theory

    4. a substantive metaphysical theory

    Answer: b

  5. According to the classical liberals:

    1. democracy and liberty are complementary to each other

    2. democracy is a threat to liberty

    3. liberty is the end of democracy

    4. liberty is the right of self-realization

    Answer: d

  6. Terms such as ‘Purna Swaraj’ ‘Ramarajya’ Sarvodaya and ‘Panchayati Raj’ Were used by M K Gandhi to indicate:

    1. citizenship

    2. a blissful state in the past

    3. political obligation

    4. an ideal political order

    Answer: d

  7. The nature of the French revolution was:

    1. bourgeoisie

    2. proletarian

    3. socialist

    4. new democratic

    Answer: a

  8. The personal is political, is a central slogan of the

    1. neoliberals

    2. fascists

    3. socialists

    4. feminists

    Answer: d

  9. Which one of the following is not a tenet of Liberalism?

    1. Limited Government

    2. Social classes as basic social units

    3. Upholding rights

    4. Separation of powers

    Answer: b

  10. The belief that unregulated marked capitalism will result in efficiency, growth and widespread prosperity is associated with:

    1. neoliberalism

    2. neo-conservatism

    3. neomarxism

    4. market socialism

    Answer: a