Psychology Most Important Questions with Answers on GRE Psychology Diagnostic Pretest Part 12

Doorsteptutor material for IEO is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 94K)

159. The book On the Integrative Action of the Nervous System was written by:

(A) Lashley.

(B) Sherrington.

(C) Broca.

(D) Penfield.

(E) Pribram.

Answer: B

160. The movement of the striated muscles is controlled by the:

(A) Central nervous system.

(B) Sympathetic nervous system.

(C) Parasympathetic nervous system.

(D) Reticular activating system.

(E) Ductless glands.

Answer: A

161. The test construct which is least essential in a test of chronic anxiety is:

(A) Face validity.

(B) Predictive validity.

(C) Scorer reliability.

(D) Test-retest reliability.

(E) Construct validity.

Answer: A

162. The rod-in-frame test is used to measure:

(A) Cognitive functions.

(B) Perception.

(C) Aphasia

(D) Field dependency.

(E) Organic brain disturbances.

Answer: D

163. A chemical substance which acts as a neuromuscular transmitter is:

(A) Epinephrine.

(B) Acetylcholine.

(C) 1-Dopa.

(D) Norepinephrine.

(E) Quinine.

Answer: B

164. Von Bekesy’s theory regarding pitch detection is most like the concept of:

(A) Specific nerve energies.

(B) Lateral inhibition.

(C) Volley theory.

(D) All-or-none effect.

(E) Graded potential.

Answer: A

165. The MMPI was normed by using:

(A) Hospital patients.

(B) College students.

(C) Psychologists.

(D) Prison inmates.

(E) A national sample of high school students.

Answer: A

166. The California F-scale used in assessing:

(A) Response sets.

(B) ESP.

(C) Fraternal attitudes.

(D) Psychotic disorders.

(E) Fascist tendencies.

Answer: E

167. An approach to personality which does not stress the person’s own history is that of:

(A) Breuer.

(B) Murray.

(C) Jung.

(D) Kretschmer.

(E) N. Miller.

Answer: D

168. Achievement need is measured by the:

(A) TAT.

(B) Rorschach test.

(C) MMPI.

(D) Taylor MAS.

(E) Gough CPI.

Answer: A

169. Cattell arrived at his theory of personality trains using the technique of:

(A) Introspection.

(B) Factor analysis.

(C) Psychoanalysis.

(D) Physiological assessment.

(E) Projective tests.

Answer: B

170. Longitudinal studies of schizophrenia have generally concluded that:

(A) It tends to be inherited.

(B) It occurs pretty much randomly.

(C) Girls tend to be schizophrenic to a significantly greater degree than boys.

(D) It seems to be passed on through the father.

(E) The incidence among monozygotic twins is quite rare.

Answer: A

171. The WISC-R test is:

(A) An individual test for adults.

(B) An individual test for children.

(C) A group test for children.

(D) A group test for adults.

(E) An individual test for infants.

Answer: B

172. A score falling at the modal point of a group of scores is:

(A) At the exact midpoint.

(B) Equal to the standard deviation in a normal distribution.

(C) The most common score.

(D) The square root of the variance.

(E) Equal to the mean.

Answer: C

173. A bimodal distribution indicates that:

(A) The test was too easy.

(B) The results are skewed positively.

(C) The median and the mode fall at the same point.

(D) There are probably two distinct populations.

(E) The scores are normally distributed.

Answer: D

174. A correlation between two measures of 0.00 indicates:

(A) The relationship is absolutely negative.

(B) There is no relationship.

(C) The computation was probably in error.

(D) As one score goes up the other remains the same.

(E) None of the above.

Answer: B

Developed by: