Psychology Most Important Questions with Answers on GRE Psychology Diagnostic Pretest Part 14

Doorsteptutor material for IEO is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 95K)

190. If you hold in your hand two coils with warm water running through one coil and cold water running through the other, you will sense:

(A) Confusion and distraction.

(B) Coldness.

(C) Heat.

(D) Tepidness.

(E) Numbness.

Answer: C

191. Paradoxical sleep is associated with:

(A) The hypnogogic stage.

(B) Stage four (deep sleep).

(C) The hypnompic stage.

(D) REM sleep.

(E) NREM sleep.

Answer: D

192. The degree of freedom in a chi-square test depends on:

(A) Number of observations.

(B) Number of categories.

(C) Number of subjects.

(D) Average variance of the groups.

(E) Sample means.

Answer: B

193. A forensic technique pioneered by John Douglas of the FBI involves the development of a list of characteristics of possible crime perpetrators by evaluating the crime or crime scene. This controversial technique, which is not to date considered admissible as evidence in court, is called:

(A) Factor analysis.

(B) Deductive hypothesis testing.

(C) Hot pursuit.

(D) Crystallized intelligence.

(E) Profiling.

Answer: E

194. Weber’s law refers to:

(A) Imprinting.

(B) Drive reduction.

(C) Reinforcement schedules.

(D) Anxiety thresholds.

(E) Perceptual differences.

Answer: E

195. Color is associated with the psychological term:

(A) Brightness.

(B) Tone.

(C) Shade.

(D) Hue.

(E) Saturation.

Answer: D

196. Studies on influencing attitudes show that a person, after hearing a point of view that he feels is extremely discrepant, tends to:

(A) Modify his position

(B) Accept the discrepant view if the source has high credibility.

(C) Become more extreme in his adherence to his original view.

(D) Reinterpret the discrepant message to make it more acceptable.

(E) Reject the message and reduce his trust in the source.

Answer: E

197. All of the following are tastes except:

(A) Bitter.

(B) Spicy.

(C) Sweet.

(D) Salt.

(E) Sour.

Answer: B

198. The baby cries. The baby sitter gives him a lollipop to shut him up. He finishes his lollipop and cries again until he gets another one. This kind of reinforcement schedule would be:

(A) Fixed ratio

(B) Variable ratio

(C) Fixed interval

(D) Variable interval

(E) Continuous

Answer: E

199. In a factory that pays its employees on a piecework system, the schedule of reinforcement can be said to be:

(A) Fixed ratio

(B) Fixed interval

(C) Continuous

(D) Variable interval

(E) Variable ratio

Answer: A

200. The Likert scale is used in:

(A) Psychophysics

(B) Attitude measurement

(C) Perceptual discrimination

(D) Intelligence tests.

(E) Statistical inference.

Answer: B

201. The phenomenon of certain colors appearing to change brightness under different levels of illumination is called:

(A) Emmert’s law

(B) Young-Helmholz theory

(C) Ponzo illusion

(D) Yerkes-Dodson law

(E) Purkinje shift.

Answer: E

202. The operation of the “one-armed bandit,” or slot machine, is an example of:

(A) Continuous reinforcement

(B) Fixed interval reinforcement

(C) Variable interval reinforcement

(D) Fixed ratio reinforcement

(E) Variable ratio reinforcement

Answer: E

203. The phenomenon that causes a person to remember unfinished tasks and forget completed ones is called:

(A) James-Lange theory.

(B) Emmert’s law

(C) Weber’s law

(D) Zeigarnik effect

(E) Cannon-Bard theory.

Answer: D

204. Heider is most associated with:

(A) Inoculation theory.

(B) Exchange theory.

(C) Balance theory.

(D) Role theory.

(E) Attribution theory.

Answer: C

Developed by: