Psychology Most Important Questions with Answers on GRE Psychology Diagnostic Pretest Part 16

Doorsteptutor material for IAS is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 95K)

219. The mechanical device used to measure the physiological function of hand grip is called the:

(A) Stressor-flexor.

(B) Dynamometer.

(C) Techistoscope.

(D) Oscilloscope.

(E) Functional glove.

Answer: B

220. The term that does not belong with the others is:

(A) Progression.

(B) Regression.

(C) Sublimation.

(D) Repression.

(E) Fixation.

Answer: A

221. The first experimental laboratory was established in 1879 in:

(A) Harvard University.

(B) Clark University.

(C) Leipzig.

(D) Vienna.

(E) Berlin.

Answer: C

222. A student’s score falls at the 30th percentile on a 220-item test administered to a group of 100 students. This means that:

(A) He got 68 items correct.

(B) He got 30 items correct.

(C) His score was higher than 70 other students.

(D) His score was higher than 30 other students.

(E) His score fell within one standard deviation of the mean.

Answer: D

223. Correlating the GRE scores of entering graduate students with a subsequent measure of success in their graduate studies is an example of assessing:

(A) Construct validity.

(B) Concurrent validity.

(C) Predictive validity.

(D) Equivalent-forms validity.

(E) None of the above.

Answer: C

224. Each time the baby cries, the baby sitter gives it milk. When the mother comes home, she ignores the baby’s crying. From the mother’s perspective, the mother’s behavior is likely to produce:

(A) Reactivation.

(B) Spontaneous inhibition.

(C) Extinction.

(D) Variable reinforcement.

(E) Adventitious learning.

Answer: C

225. The terms “cognitive science” refers to:

(A) The scientific study of thought processes.

(B) The scientific study of thought and learning processes (e.g., training) of humans and animals.

(C) The science of computer programming designed to emulate human thought processes.

(D) The practice and study of rationally based science.

(E) The study of human cognition and computer simulations of human cognition.

Answer: E

226. The psychologist associated with non-directed, client-centered therapy is:

(A) May.

(B) Maslow.

(C) Fromm.

(D) Rogers.

(E) Perls.

Answer: D

227. Kuder and Strong are associated with:

(A) Balance theory.

(B) Scaling methodology.

(C) Interest inventories.

(D) Special education.

(E) Social learning theory.

Answer: C

228. The defense mechanism in which an undesirable thought is consciously put out of mind is called:

(A) Repression.

(B) Suppression.

(C) Reaction formation.

(D) Abreaction.

(E) Conversion.

Answer: B

229. As compared with one conducted through an unmyelinated fiber, an impulse conducted through a myelinated fiber will:

(A) Go faster.

(B) Go slower.

(C) Be reversed.

(D) Go faster only if the fiber is thicker.

(E) Be inhibited at the synapse.

Answer: A

230. The junction between neurons is called a(n):

(A) Ganglia.

(B) Axon.

(C) Dendrite.

(D) Synapse.

(E) Junction.

Answer: D

231. Brain activity is sometimes studies by using radioactivity tugged glucose, which emits positrons as it is consumed by the brain, which in turn emits gamma rays. This technique is called:

(A) MRI.

(B) CAT scan.

(C) PET scan.

(D) Thermograph.

(E) EEG.

Answer: C

232. A meta-analysis of 81 controlled studies by Andrews and Harvey in 1981 found that neurotics treated with psychotherapy, compared with untreated controls, were:

(A) Improved about 25% of the time.

(B) Deteriorated about 25% of the time.

(C) Improved about 80% of the time.

(D) Deteriorated about 80% of the time.

(E) Neither improved nor deteriorated compared to controls.

Answer: C

233. The term “ideas of reference” refers to:

(A) Self-centered thought patterns in paranoia.

(B) Obsessional ideas about suicide.

(C) Near-conscious thoughts that hover just below awareness.

(D) Ideas that can be confirmed by scholarly research.

(E) Disembodies or dehumanized thoughts, characteristics of the schizoid thought pattern.

Answer: A

Developed by: