Psychology Most Important Questions with Answers on GRE Psychology Diagnostic Pretest Part 19

Doorsteptutor material for IEcoS is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 95K)

265. The number of chromosomes human cells contain is:

(A) 24

(B) 48

(C) 46

(D) 23

(E) None of the above.

Answer: C

266. The results of Harlow’s study of monkeys raised with wire and cloth mothers have shown that:

(A) Attachment derives from the mother who does the feeding.

(B) When frightened, the monkeys fled to the mother they were most used to.

(C) Monkeys raised with wire mothers show more independence than monkeys raised with cloth mothers.

(D) Physical contact seems more important than feeding contact when security needs are aroused.

(E) Once the critical period has passed, the imprinting achieved is irreversible.

Answer: D

267. Terman’s study of highly intelligent individuals has shown that:

(A) They had difficulty maintaining social relationship although their achievements were higher than those of the general population.

(B) They felt better adjusted, happier, and more successful than the general population.

(C) They tended to achieve earlier than the general population although their productivity declined sooner than average.

(D) They were as socially well-adjusted as the general population although they reported more health problems.

(E) Their divorce and suicide rate was higher than that of the general population.

Answer: B

268. The behavior pattern expected of an individuals based on his social position is called:

(A) Status.

(B) Role.

(C) Class.

(D) Personal construct.

(E) Inference.

Answer: B

269. The statistical measure of diseases and infirmities of all kinds within a population is called:

(A) Mortality.

(B) Gerontology.

(C) Thanatology.

(D) Morbidity.

(E) Epidemiology.

Answer: B

270. According to the constitutional theory of personality, the person whose muscles are highly developed is classified as:

(A) Endomorphic.

(B) Mesomorphic.

(C) Ectomorphic.

(D) Pyknic.

(E) Asthenic.

Answer: D

271. The highest relationship between two sets of scores is indicated by a coefficient of:

(A) .51

(B) .00

(C) -.78

(D) .40

(E) -.40

Answer: C

272. Conflict resolution by means of flight would probably result from:

(A) Avoidance-avoidance conflict.

(B) Approach-avoidance conflict.

(C) Approach-approach conflict.

(D) Double approach-avoidance conflict.

(E) A or B.

Answer: A

273. All the colors of the spectrum can be produced by mixing some combination of:

(A) Red, green, yellow

(B) Blue, green, yellow

(C) Red, blue, yellow, green

(D) Red, green blue

(E) Red and blue

Answer: D

274. To prevent material in STM from being forgotten, an individual must:

(A) Rehearse.

(B) Overlearn.

(C) Allow time for consolidation.

(D) Not engage in any interfering activity.

(E) Periodically review the material.

Answer: A

275. Which of the following symptoms would least likely be found among patients diagnosed as obsessive-compulsive?

(A) Ruminations

(B) Amnesia

(C) Cognitive rituals

(D) Motor rituals

(E) Avoidance

Answer: B

276. Hospices:

(A) Have achieved surprisingly good results restoring previously diagnosed “terminal” patients back to health.

(B) Are the venues of choice for people desiring proper execution of their living wills.

(C) Have conducted research indicating the validity of the stages of bereavement, as described by kubler-Ross.

(D) Provide an alternative to usual hospital care for the terminally ill.

(E) Have been found to passively encourage assisted suicide.

Answer: D

277. The group that is least advanced in language development is:

(A) Same-sex monozygotic twins.

(B) Dizygotic twins.

(C) Firstborns.

(D) Girls in general.

(E) Boys in general.

Answer: E

278. According to Loftus, one of the most common sources of contamination of eyewitnesses’ memories of crime scenes is:

(A) Conflicting traumatic childhood events.

(B) The unreliable nature of the long-term memory process, especially with age.

(C) The tendency of most people to avoid controversy.

(D) The deleterious effects of sex- and race bias.

(E) Questions asked after-the-fact by investigators suggesting elements not originally present.

Answer: E

279. Regarding hypnosis, Hilgard says that:

(A) The lower the IQ, the more susceptible the subject.

(B) It is a hoax perpetrated by charlatans.

(C) It is like REM sleep without dreaming.

(D) It is an exaggeration of normal processes.

(E) It is preferable to medical anesthesia.

Answer: D

Developed by: